Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – Τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από αστυνομικά τμήματα τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις προκειμένου ο κόσμος να προμηθευτεί ή να ανανεώσει την αστυνομική ταυτότητα για να αποφύγει, του νέου τύπου που έρχεται από τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Μάλιστα σε αρκετά βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κανείς έτσι ώστε να αποφύγει την έκδοση της νέας ψηφιακής ταυτότητας και αυτό που τονίζεται είναι πως αν κάποιος προβεί τώρα στην έκδοση νέας ταυτότητας παλαιού τύπου, τότε αυτή θα έχει δεκαετή ισχύ και έται δεν θα υποχρεωθεί να βγάλει καινούργια και ψηφιακή. Να σημειωθεί επίσης πως για τον λόγο αυτό διοργανώνονται και συλλαλητήρια στις 19:00 την Κυριακή 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 10/9 στην Αθήνα για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους». Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας τόνισε ότι «τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση με αφορμή την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν άδεια, και παρά πολύς κόσμος, είτε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή άλλων προκαταλήψεων, έρχεται για να βγάλει ταυτότητες για να αποφύγει την έκδοση νέων, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχει σύστημα εντοπισμού ή οτιδήποτε άλλο».
Τι υποστηρίζει ειδικός
Με κείμενο του στο aktines.blogspot.com, o Δημήτρης Β. Λάσκος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ ΕΜΠ σημειώνει πως: «Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα μας (το τι τρώμε, τι μας αρέσει να βλέπουμε, πού συχνάζουμε, ποια posts αναδημοσιεύουμε, τι βίντεο παρακολουθούμε, ποιους ακολουθούμε, τι αγοράζουμε κτλ) είναι, για κάποιους, αντικείμενο επεξεργασίας και οικονομικής εκμετάλλευσης. Γνωρίζουμε ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θησαυρίζουν διερμηνεύοντας τη συμπεριφορά μας, προβλέποντας τις κινήσεις μας ή και χειραγωγώντας μας ακόμη. Και μάλιστα σχεδόν πάντα με τη δική μας συναίνεση εφόσον τις περισσότερες φορές ένα απλό κλικ είναι αρκετό. Άλλωστε, η κατακλυσμιαία διείσδυση των ψηφιακών μέσων στη ζωή μας τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει την εξήγησή της, τουλάχιστον για όποιον έχει μια ελάχιστη γνώση του τι κρύβεται πίσω από κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακούς φίλους, likes και φίλτρα. Και είναι επίσης γεγονός αναμφισβήτητο πως οτιδήποτε συμβαίνει στην ψηφιακή μας ζωή καταγράφεται, δεν διαγράφεται ποτέ και χρησιμοποιείται κατάλληλα. Και όχι πάντα για το καλό μας.
Η πληροφορία, λοιπόν, τα δεδομένα μας, το ποιοι είμαστε, το που πηγαίνουμε, το τι μας αρέσει να κάνουμε, το “ τι καπνό φουμάρουμε”, γίνεται αντικείμενο συλλογής και επεξεργασίας για συγκεκριμένους -και κεκρυμμένους από μας- σκοπούς. Και η επέλαση της AI (Artificial Intelligence: Τεχνητή Νοημοσύνη) προμηνύει περισσότερα προβλήματα για την ανθρωπότητα από όσα ενδεχομένως επιλύσει. Υπάρχει αμφιβολία περί αυτών; Επομένως, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό για όποιον έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει. Και, πράγματι, κάποιοι την έχουν.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα μιας νέας ταυτότητας η οποία θα αντικαταστήσει την παλαιά και παρωχημένη, έντυπη και πλαστικοποιημένη, που εύκολα αντιγράφεται και μπορεί κακόβουλα να χρησιμοποιηθεί. Όμως, όπως είναι εύλογο, κάποιοι ανησυχούν και για την -εν δυνάμει και ίσως εν καιρώ- χρήση και επεξεργασία των κρίσιμων δεδομένων που η νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει, αφού και η σχετική ΚΥΑ αφήνει τέτοια “παραθυράκια” για το τι θα μπορεί να αποθηκεύεται σε αυτή μελλοντικά, “αν αποφασιστεί”, όπως τα απαραίτητα στοιχεία του κατόχου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση -τις συναλλαγές του με το Κράτος, δηλαδή- και ίσως αργότερα ο ιατρικός του φάκελος ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα επιπλέον στοιχεία θα αποθηκεύονται σ’ αυτή και θα τροποποιούνται χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του κατόχου».