Μητσοτάκης: Οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με τον συγγραφέα Ντάνιελ Μέντελσον – Από την επανένωση των Γλυπτών έως τα διλήμματα της AI
Του Γιάννη Παπανικολάου
Νέος κύκλος διεκδίκησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα απέναντι στις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων
Ξεκάθαρος όσον αφορά την εθνική στρατηγική για τα αρχαία αριστουργήματα της Ακρόπολης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιείται από τη μέχρι τώρα πορεία των επαφών. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη χρήση του όρου «επανένωση» έναντι του «επιστροφή», εξηγώντας ότι πρόκειται για τον βίαιο διαμελισμό ενός μοναδικού, ενιαίου αρχιτεκτονικού μνημείου. Παράλληλα, σημείωσε χωρίς αστερίσκους πως τα Γλυπτά αποτελούν προϊόν ξεκάθαρης κλοπής από τον Λόρδο Έλγιν.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν με το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη στασιμότητα των διαβουλεύσεων, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των πιέσεων τόσο προς τη διοίκηση του ιδρύματος όσο και προς τη βρετανική κυβέρνηση. Για την επίτευξη μιας οριστικής διευθέτησης, όπως τόνισε, απαιτείται θεσμική μεταρρύθμιση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, θέμα που προτίθεται να θέσει εκ νέου στον Βρετανό ομόλογό του. Σε μια προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου, πρότεινε ένα ευρύ σχήμα πολιτιστικών ανταλλαγών με περιοδικές εκθέσεις σπάνιων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται πλέον υπέρ του αιτήματος, το οποίο χαρακτηρίζει ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς ελληνικό.
Στεγαστικό και αστικές συγκοινωνίες στο επίκεντρο
Πρεμιέρα για τους νέους συρμούς στον ΗΣΑΠ – Καθυστερήσεις στη Γραμμή 4
Περνώντας στα προβλήματα του λεκανοπεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην οξεία στεγαστική κρίση. Αποτιμώντας το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου (έως 800 ευρώ) τον Νοέμβριο ως μια ετήσια ελάφρυνση της τάξεως του 8%, ξεκαθάρισε ότι η λύση δεν βρίσκεται στη στήριξη της ζήτησης αλλά στην ενίσχυση της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος κλειστών και παλαιών διαμερισμάτων της Αθήνας μέσω ανακαινίσεων.
Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπεραμύνθηκε της συμβολής τους στην οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο τη αναγκαιότητα τοπικών απαγορεύσεων, όπως το πάγωμα νέων αδειών στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, έριξε στο τραπέζι την ιδέα για κτίρια αποκλειστικής μακροχρόνιας ενοικίασης (build-to-rent) με πολεοδομικά κίνητρα, σημειώνοντας πάντως τις δυσκολίες που ανακύπτουν από τις αυστηρές αποφάσεις που εκδίδει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στον τομέα των μεταφορών, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Γραμμή 4 του Μετρό ως το σημαντικότερο μακροπρόθεσμο έργο αποσυμφόρησης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το εγχείρημα αντιμετωπίζει τεχνικές καθυστερήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), την οποία χαρακτήρισε επιβαρυμένη, ανακοινώνοντας την παραλαβή του πρώτου αναβαθμισμένου συρμού, ενώ 14 ακόμη ανακαινισμένα τρένα θα τεθούν σε λειτουργία εντός του έτους. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών υψηλής αιχμής, αλλά και στη διεύρυνση της 24ωρης λειτουργίας των μέσων τα Σαββατοκύριακα, συνδέοντάς την με τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 30% τη διετία.
Τα διδάγματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στο σήμερα
Ο κίνδυνος του λαϊκισμού και η διαφθορά του δημόσιου λόγου
Η συζήτηση στράφηκε στη συνέχεια στην πολιτική φιλοσοφία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία στηρίζεται στις αρχές του φιλελευθερισμού, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και τη διάκριση των εξουσιών, διαφοροποιούμενη από το αρχαίο αθηναϊκό μοντέλο. Αναφερόμενος στις παθογένειες της άμεσης δημοκρατίας, υπενθύμισε τη Σικελική Εκστρατεία ως παράδειγμα χειραγώγησης των πολιτών από λαϊκιστές ηγέτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία δεν κατέχει πάντα την αλήθεια.
Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Μέντελσον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στην ιδεατή εικόνα της αρχαιότητας. Παραλληλίζοντας τις ανησυχίες του Σωκράτη για τη σοφιστική πειθώ με τις σημερινές τεχνολογίες και τα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι ο εκφυλισμός του πολιτικού λόγου διαβρώνει σταδιακά το ίδιο το σώμα των πολιτών και υποσκάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Γιατί τα μοντέλα AI χρειάζονται τη φιλοσοφική σκέψη
Στο επίκεντρο του καταληκτικού μέρους της συζήτησης βρέθηκε η αλματώδης ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Μέντελσον συνέκρινε την AI με κομβικές ιστορικές τομές όπως η εφεύρεση της τυπογραφίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αληθινή μάθηση βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στον διάλογο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ τα εργαλεία AI μπορούν πλέον να παράγουν κώδικα, αδυνατούν να προσφέρουν απαντήσεις σε ηθικά διλήμματα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα έπρεπε να στελεχώνονται από φιλοσόφους για τη δεοντολογική εκπαίδευση των αλγορίθμων. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη χρήση της AI στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εκχωρήσουν οι νέοι τη διαδικασία της κριτικής σκέψης στις μηχανές. Κατέληξε υπογραμμίζοντας την αξία της ουσιαστικής μελέτης και της ανθρωπιστικής παιδείας, που διδάσκει στους νέους πώς να σκέφτονται αυτόνομα σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.






















