Φωτορεπορτάζ από την εξόδιο ακολουθία του Γέροντος Αιμιλιανού και το Τρισάγιο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Loading...


Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες αμέσως μετά την κοίμηση του , την περασμένη Πέμπτη, 9 Μαΐου, όπως και φωτογραφίες από το Τρισάγιο που τέλεσε την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ο , καθώς και την περιφορά του σκηνώματος γύρω από το Καθολικού του Μετοχίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμυλίας.

Στην του συνέρρευσαν χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και πολλές ακόμη χώρες του κόσμου, όπως Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλλία, Γεωργία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία, ΗΠΑ κλπ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας Πολυγύρου, ο κόσμος που συνέρρευσε στις δύο ημέρες της εξοδίου προπομπής του Γέροντα Αιμιλιανού (Πέμπτη και Παρασκευή) στο Ιερό Γυναικείο Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, που ίδρυσε ο ίδιος από το έτος 1973, ξεπέρασε τις 4.000.

Η κοσμοσυρροή αυτή είναι και ένα δείγμα της μεγάλης αποδοχής, που είχε η πνευματική παρουσία του Γέροντα Αιμιλιανού στα χρόνια που άσκησε την επί γης εκκλησιαστική διακονία (Μετέωρα, Άγιον Όρος, Μετόχια της Μονής Σίμωνος Πέτρας), αλλά και της ευρείας αποδοχής του λόγου του, ο οποίος έγινε γνωστός από τα συγγράμματα, που εξέδωσε το Ιερό Κοινόβιο και τα οποία έχουν ήδη μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

«Ο βιωματικός λόγος του Γέροντα Αιμιλιανού», όπως τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στην δήλωσή του μετά την κοίμησή του, «χαρακτηρίζεται από την εναργή προσέγγιση των θεμάτων, την εμβριθή ανάλυση των νοημάτων και το πηγαίον της εκφράσεως».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε χαρακτηριστικά για τον Γέροντα Αιμιλιανό ότι «στην προσωπικότητά του συμπυκνώνεται ο πλούτος της Θεολογίας και της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας, που τις προσφέρει αφειδώλευτα στον χριστιανικό κόσμο του 21ου αιώνα, καθιστώντας τους πιστούς μετόχους της διαχρονικής Αλήθειας».

Ο ίδιος ήλθε από την Αθήνα και τέλεσε Τρισάγιο μπροστά στο σκήνωμα του , με τον οποίο, όπως πληροφορήθηκε το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, συνδεόταν από τα φοιτητικά του χρόνια.

Ο Γέροντας Αιμιλιανός, όπως είναι γνωστό, κατά τα τελευταία 25 έτη της επιγείου ζωής του, εβίωσε, όπως είπε στον λόγο του κατά την εξόδιο ακολουθία ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης κ. Βασίλειος, την «λάλο σιωπή, η οποία ομιλεί μυστικά στις καρδιές των ανθρώπων».

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου ´Ορους, επεσήμανε, κατά την ανάγνωση της επιστολής της προς την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, την συμβολή του Γέροντος Αιμιλιανού, ως μέλους Ιεροκοινοτικών Επιτροπών, στη λύση των προβλημάτων του Αγίου Όρους κατά την περίοδο της Ηγουμενείας του.tilegrafima.gr