Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 7/6

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.

– Ισχυρή πίεση ΗΠΑ – Ε.Ε. προς και Ζάεφ για άμεση συμφωνία

Υπό την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές, προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη που θα τους οδηγήσει στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, ενώ παράλληλα διεξάγουν και έναν υπόγειο πόλεμο με στόχο να μη χρεωθούν ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Προκειμένου να αναθερμανθεί το κλίμα που είχε «παγώσει» μετά την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε δήλωση ότι η διαδικασία είναι στο τέλος της, η έκβασή της θα είναι αίσια και ευτυχής και ότι σε λίγες ημέρες θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα, υπονοώντας ότι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος θα είναι η αποδοχή του erga omnes.

Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι και η Αθήνα έχει κάνει κινήσεις να καθαρίσει το τοπίο αποδεχόμενη στα θέματα της ταυτότητας, της γλώσσας και του αμετάφραστου του ονόματος τις προτάσεις των Σκοπίων.

: Η καθαρή έξοδος χάθηκε με κυβερνητική υπαιτιότητα

Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μόναχο, όπου αναμένεται να παρέμβει σήμερα σε συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Group Study Days).

«Έχουμε διαβεί το κατώφλι που δεν μας επιτρέπει να βγούμε στις αγορές με βιώσιμους όρους» φέρεται να ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους στη βαυαρική πρωτεύουσα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές, γιατί «χάσαμε τρία χρόνια και δεν φέραμε τα επιτόκια στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη δυνατή ρύθμιση χρέους για να βγει στις αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις «ενδιαφέρουσες» αναλογίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και εξέφρασε την ελπίδα η γειτονική χώρα «να μη χρειαστεί» να περάσει την ίδια διαδικασία που πέρασε η Ελλάδα και να πληρώσει τον ίδιο βαρύ λογαριασμό. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα «πληρώνει την αναξιόπιστη», όπως τη χαρακτήρισε, κυβέρνηση, και ανέφερε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή, καθώς «η πραγματική λύση είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης».

: Τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων λόγω κινητοποιήσεων

Σε τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των τρίωρων στάσεων εργασίας που κήρυξε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αλλά και της 24ωρης απεργίας της ΠΟΣ την Παρασκευή.

Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΣ επηρεάζουν τα δρομολόγια του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καθώς και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

– Χιλιάδες Έλληνες στα συλλαλητήρια για τη

Υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας διαδήλωσαν απόψε χιλιάδες πολίτες, σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας.

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με την κεντρική συγκέντρωση να λαμβάνει χώρα στην Πέλλα.

Παράλληλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις -κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας:

Καβάλα
Δράμα
Σέρρες
Κιλκίς
Πολύκαστρο
Λαγκαδά
Νέα Μουδανιά
Έδεσσα
Φλώρινα
Καστοριά
Πτολεμαΐδα
Κατερίνη
Βέροια
Σιάτιστα
Λάρισα
Θήβα
Ιωάννινα
Ρόδο
Χανιά
Κέρκυρα
Χαλκίδα

– Προσφυγές στο ΣτΕ για την επέκταση του προς Πειραιά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν καταναλωτικές οργανώσεις και κάτοικοι του Πειραιά και ζητούν να ακυρωθούν 6 αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες δίνεται το «πράσινο φως» για τα έργα Δυτικής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, όπου θα διέλθει από την πλατεία Ωρολογίου, την Ακτή Ποσειδώνος, την Ακτή Μιαούλη, κ.λπ., καθώς καταστρέφονται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙΚΑΠ) και 15 Πειραιώτες και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, το έργο έχει καθυστερήσει 4 χρόνια και για το λόγο αυτό, όπως καταγράφεται και στα πρακτικά του ΚΑΣ που προσκομίζονται στο ΣτΕ, δεν έγιναν ολοκληρωμένες ανασκαφές για να μην καθυστερήσει περαιτέρω το όλο έργο. Με αποτέλεσμα να επέρχεται πλήρης καταστροφή σημαντικών ευρημάτων με εσπευσμένες καταχώσεις, όπως είναι αυτές τμήματος του αρχαίου λιμανιού, του αρχαίου μώλου στον Τιτάνειο Κήπο, κ.ά.

: Πολύ σημαντικό το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία

Ως «πολύ σημαντικό» εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρόδρομο Προδρόμου, το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση του ΡΙΚ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν αποτρεπτικά εμποδίζοντας την Τουρκία, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «στην διπλωματική γλώσσα η δήλωση του κυρίου Μίτσελ είναι σαφής και ενδεικτική των προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Συγκεκριμένα ο Γουές Μίτσελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή τόσο της ανατολικής Μεσογείου όσο και των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σιωπηλοί», την ώρα που περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.tilegrafima.gr