Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 27/5

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου 2019.

30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου

Πρόωρες εθνικές εκλογές, το πιθανότερο, στις 30 Ιουνίου ή τις 7 Ιουλίου, αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Όπως ο ίδιος είπε χθες τα μεσάνυκτα, την επόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών. Όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε στην Κουμουνδούρου, επέλεξε να πάει σε σύντομη προεκλογική περίοδο, με στόχο να μειώσει όσο μπορεί τη διαφορά των χθεσινών ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. όσο και οι στενοί του συνεργάτες, καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, όχι μόνο μετά τα exit polls που έδιναν 7,5 και 8 μονάδες διαφορά, αλλά και μετά την ασφαλή πρόβλεψη της Singular Logic, που έδινε 9% και πλέον.

: Στις 9,5 μονάδες η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες ανέρχεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 74,91% των εκλογικών τμημάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,25% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,74%. Στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,51%, και έπονται το ΚΚΕ με 5,53%, η Χρυσή Αυγή με 4,87%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜΕΡΑ25 με 3,05%.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η Ν.Δ. εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έξι, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή από δύο ευρωβουλευτές, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25 εκλέγουν από έναν ευρωβουλευτή.

Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα το Ποτάμι συγκεντρώνει 1,59% και με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα δεν καταφέρνει να εκλέξει ευρωβουλευτή. Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 1,46% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,80%, άρα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.

– Ο εκλογικός χάρτης σε μεγάλους και περιφέρειες

Ευρύ προβάδισμα, σχεδόν 26 ποσοστιαίων μονάδων, του Κώστα Μπακογιάννη έναντι του συνυποψηφίου του για τον δήμο Αθηναίων Νάσου Ηλιόπουλου δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με την ενσωμάτωση στο 98,08%.

Ειδικότερα, ο Κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει 42,66% και ακολουθεί ο Νάσος Ηλιόπουλος με 16,96%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει Παύλος Γερουλάνος με 13,17%, και έπονται ο Ηλίας Κασιδιάρης με 10,57% και ο Νίκος Σοφιανός στο 7,45%.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί και στον επόμενο γύρο έχει ελαφρύ προβάδισμα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Με ενσωματωμένο το 55,79%, δηλαδή 265 από 475 εκλογικά τμήματα, ο κ. Ταχιάος συγκεντρώνει ποσοστό 22,47% και 15.355 ψήφους.

Ακολουθούν ο κ. Ζέρβας με ποσοστό 14,83% και 10.135 ψήφους και ο Γιώργος Ορφανός με 14,58% και 9.961 ψήφους. Τέταρτη μένει η Κατερίνα Νοτοπούλου με ποσοστό 13,5% και 9.226 ψήφους.

: Το τέλος του δικομματισμού, αλλά και μεικτή εικόνα για την ακροδεξιά

Η επιλογή των πέντε προσώπων, που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. και το καθήκον να την οδηγήσουν στο μέλλον θα είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς οι κάλπες οδήγησαν σε ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογές του 2019 σήμαναν το τέλος της κυριαρχίας των δύο μεγάλων σχηματισμών- του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ωστόσο η ακροδεξιά επίθεση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο πολλοί φοβούνταν, καθώς η υψηλή για το υψηλότερο εδώ και δύο δεκαετίες ποσοστό συμμετοχής έδωσε ώθηση σε Φιλελεύθερους (ALDE) και Πρασίνους.

Τα δύο μεγάλα κόμματα βλέπουν τις έδρες τους να περιορίζονται αθροιστικά στις 332 από 401. Δεν εξασφαλίζουν έτσι τις απαιτούμενες 376 για την έγκριση του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το συρρικνούμενο κέντρο» σχολίασε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν βλέπω πλειοψηφία κατά των φιελελευθέρων, δεν βλέπω πλειοψηφία κατά των Σοσιαλιστών ή κατά του ΕΛΚ…Επομένως αυτό που ζητώ είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε μαζί στο εξής» συμπλήρωσε.

: Προβληματισμένος με την αποχή ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

Την ικανοποίησή του γιατί οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εκφράζει με δήλωσή του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συγχαίροντας τους νέους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε προβληματισμένος με την αποχή (ανήλθε σε περίπου 57%), για την οποία είπε ότι «πρέπει να μας απασχολήσει». Επίσης εξέφρασε ευαρέσκεια για την αυξημένη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και έκανε έκκληση για συνεργασία.tilegrafima.gr