Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 17/6

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019.

– Kυβερνητικός εκπρόσωπος : Θαλάσσια εισβολή οι τουρκικές ενέργειες- είμαστε σε ετοιμότητα

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ξεκίνησε η γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πριν από λίγο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα.

Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο.

– ΥΠΕΘΑ: Ελληνική αντιπροσωπεία στην για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στόχος είναι η πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

– Αγορές- πιστωτές σε «ρήξη» για την ελληνική

Την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ και το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδιδίδεται σε μία εντυπωσιακή κούρσα, που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να το οδηγήσει έως και τις 1.000 μονάδες, τα καμπανάκια από τους Ευρωπαίους εταίρους πληθαίνουν.

Για τις αγορές είναι η προσμονή της κάλπης και η προσδοκία ότι από αυτήν θα προκύψει μία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις κυβέρνησης η αιτία της ευφορίας. Το διεθνές περιβάλλον που ευνοοεί τη στροφή στο κρατικό χρέος βοηθά επίσης τα μέγιστα τα ελληνικά ομόλογα, που προσφέρουν στους επενδυτές έναν συνδυασμό ασφάλειας και άκρως ικανοποιητικών αποδόσεων συγκριτικά με τους ανάλογους τίτλους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα έως και το 2,67% και την Παρασκευή έκλεισε σε μικρή απόσταση από το ιστορικό αυτό ναδίρ, στο 2,71%. Το κόστος δανεισμού της χώρας (με βάση το ομόλογο αναφοράς) έχει μειωθεί κατά 72 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ είναι 175 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.

: Εντοπίστηκε σώος ο 20χρονος

Αίσιο τέλος είχε μετά από δυο 24ωρα αναζήτησης, είχε η επιχείρηση εντοπισμού του 20χρόνου Κοσμά Κακούρη, του οποίου τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Ο νεαρός εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή στα Καλέσσα του Ηρακλείου ενώ σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, ήταν ταλαιπωρημένος και χρειάστηκε να διακομισθεί στο Νοσοκομείο.

– Περισσότερους από 10.000 κατέγραψε το ZEUS του meteo χθες

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κεραυνών που κατέγραψε την Κυριακή το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr «ZEUS», με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς πανελλαδικά μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών.

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας, δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος, οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων χθες. Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Λιγότερο συνηθισμένο είναι ότι την Κυριακή σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως στο Τρίστενο και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, καθώς επίσης σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης.tilegrafima.gr