ΕΦΚΑ: Μεγάλη επιβάρυνση για την παράλληλη απασχόληση

Loading...


Διπλές εισφορές στον ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) θα πληρώνουν από 1/1/2017 οι εργαζόμενοι που έχουν παράλληλη απασχόληση, καθώς καταργείται η ασφάλιση βάσει επαγγέλματος και καθιερώνονται οι εισφορές βάσει εισοδήματος από κάθε πηγή.

Ειδικότερα, όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή μια βασική δουλειά, και ένα συμπληρωματικό εισόδημα από περιστασιακή εργασία, η οποία δηλώνεται με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), με τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, πληρώνουν πλέον βάσει της νέας εγκυκλίου του ΕΦΚΑ διπλές εισφορές.

Αν έχουν δύο ή τρεις συμπληρωματικές δραστηριότητες από τις οποίες αποκτούν εισόδημα, τότε καλούνται να καταβάλουν για κάθε «ξεχωριστό» εισόδημα και την ανάλογη εισφορά, ακόμη κι αν το εισόδημα αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που ο ΕΦΚΑ παραθέτει στην εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση!

Στην τσιμπίδα πιάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν νόμιμα δεύτερη συμπληρωματική απασχόληση, καθώς από 1/1/2017 το κάθε επιπλέον ευρώ που δηλώνουν από παράλληλη εργασία θα έχει την εισφορά του κλάδου στον οποίο απασχολούνται.

Διαβάστε εδώ:  Προς κατάργηση οι συντάξεις πριν τα 62 έτη

Στην εγκύκλιο αποκαλύπτεται και άλλη μία «βόμβα», για εισφορές και στους συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Από 1/1/2017 καταργείται η απαλλαγή που είχαν από το να μην πληρώνουν εισφορές στον πρώην ΟΓΑ ως συνταξιούχοι με εισόδημα και από τα χωράφια, και με το νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ, εφόσον εισπράττουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, θα έχουν εισφορά ως «αγρότες», δηλαδή 21,2% για το 2017, 23,2% για το 2018, 25,2% για το 2019 και 27,2% από το 2022 και μετά!

Αντίθετα, διατηρούν την απαλλαγή και δεν καταβάλλουν εισφορές μόνον οι συνταξιούχοι που έχουν χωράφια αλλά πήραν και τη σύνταξή τους από τον ΟΓΑ ως αγρότες.