Μια Κυριακή στον Αη-Γιάννη Βομβοκούς… (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σε απόσταση περίπου 10 χλμ. απο τη Ναύπακτο βρίσκεται το ιστορικό και συνάμα ξακουστό και ριζωμένο βαθιά στις καρδιές των Ναυπακτίων βυζαντινό μοναστήρι τ’Αη-Γιαννιού. Πλήθος πιστών είναι η αλήθεια τα τελευταία χρόνια συρρέουν για τον  εκκλησιασμό τους κάθε Κυριακή και όχι μόνο. Η μοναχική κοινότητα της Ι.Μονής με περισσή φροντίδα, αφήνουν στο ακέραιο τον κάθε επισκέπτη ικανοποιημένο.

Η φροντίδα τους επίσης για το χώρο είναι εμφανής, με τα όμορφα λουλούδια,τα ασβεστομένα πεζούλια, τους καταπράσινους μπαξέδες. Το φίλεμα μετά τη Θ.Λειτουργία με αγάπη. Ο παραδοσιακός Ελληνικός καφές, το λουκούμι, τα σπιτικά κουλουράκια, το δροσερό νερό. Όλα καμωμένα με αγάπη  και ένδειξη ευγνομωσύνης προς τους επισκέπτες-πιστούς.

Εκεί λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος με βιβλία πνευματικού περιεχομένου,διάφορα εκκλησιαστικά είδη, μέλι και γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν οι ίδιες οι μοναχές και που ο καθένας μπορεί να αγοράσει.

Και ‘κει που κάθεσαι και απολαμβάνεις το χώρο και γεμίζει όμορφα συναισθήματα η ψυχή σου, περνούν από μπροστά σου σαν κινηματογραφική ταινία εικόνες  από το παρελθόν. Και το παρελθόν είναι δεμένο με τους Ναυπάκτιους και το μοναστήρι. Γιατί αποτελούσε μέρος της καθημερινής τους ζωής,αφού για εβδομάδες περνούσαν οικογενειακά με τις φαμίλιες τους στα όμορφα κελιά, με τη συντροφιά της λάμπας (κάποτε).

Και γνωστές φιγούρες και πρόσωπα που μας λείπουν,φαίνεται ότι στοιχειώνουν ακόμη το μυαλό μας ζητώντας επίμονα να τα θυμούμαστε. Πρόσωπα που έζησαν και έδωσαν το εαυτό τους ώστε να κρατηθεί όρθιο το μοναστήρι στο πέρασμα των χρόνων.Και δεν τους ξεχνάμε. Δεν θέλουν να τους ξεχάσουμε,φοβούμενοι ότι θα πεθάνουν.

Το μοναστήρι τ’Αη-Γιάννη είναι  εικόνες βιωματικές. Και τέτοιες εικόνες έχει ο κάθε πιστός που ανηφορίζει στη Χάρη Του και προσεύχεται να μεσιτεύει στο Θεό. Και να τον παρακαλά για τη Σωτηρία μας… Είναι εκεί και μας περιμένει!!!

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt