Ιερά Μονή του Οσίου Αγάθωνα

Loading...


Η Μονή του Οσίου Αγάθωνα (15ου αι.) βρίσκεται σε καταπράσινη πλαγιά της Οίτης.
 
Διαθέτει πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια και φιλοξενεί ταξιδιώτες στον ξενώνα της. Βρίσκεται 7 χλμ. Δ από την Yπάτη.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης λειτουργεί στον χώρο της μονής Οσίου Αγάθωνα. Σε αυτό εκτίθενται τα κυριότερα είδη χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Δρυμού Oίτης (14.000 στρ.) και υπάρχουν πληροφορίες για την κλιματολογία και την εδαφολογία του βουνού.

 
Σήμερα στο χώρο της Ιεράς Μονής αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο επισκέπτης έχει την χαρά, όχι μόνο να απολαύσει τη φύση αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα και να νιώσει την προσπάθεια που έγινε στο πέρασμα του χρόνου για την προστασία και τη διαφύλαξη της Εθνικής Συνείδησης.
 
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει επίσης τον μοναδικό βιότοπο με τα παγώνια, τους φασιανούς, τις πέρδικες, τις πάπιες και διάφορα αλλά είδη πτηνών. Επίσης έχει τη χαρά να δει ελάφια, φασιανούς, αγριοπρόβατα και πέρδικες σε έναν ειδικό χώρο 1.200 περίπου στρεμμάτων, που αποτελεί και  το Εκτροφείο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.
Κατά καιρούς στη Μονή λειτούργησαν διάφορες σχολές, ιερατική, γεωργική και δασική. Σήμερα λειτουργεί εκτροφείο θηραμάτων και μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης (1953). Γιορτάζει την 6η και την 15η Αυγούστου.
 


Ετικέτες