Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσης στη Κύπρο

Loading...


Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσης, ή Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης ή απλά και Τροοδίτισσα, είναι Ορθόδοξο ανδρικό Μοναστήρι στην Κύπρο που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Κυπριακών Μονών, διότι είναι από τα παλαιότερα.

Βρίσκεται παρά τήν κοινότητα Πάνω Πλατρών (Τρόοδος) της επαρχίας Λεμεσού. Είναι κτισμένη ψηλότερα από όλες τις άλλες Μονές του Νησιού, σε υψόμετρο 1370 μέτρων, στις ψηλες βουνοκορφές του Τροόδους, γι αυτό και έχει ονομαστεί «Τροοδίτισσα».
Η Μονή ιδρύθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, αρχικά ως ένα σκητικό σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε θαυματουργικά η εικόνα της Παναγίας της Τροοδιτίσσης από ένα βοσκό. Αργότερα, με συμβολή διαφόρων ευσεβών, κτίστηκε η Μονή που ξέρουμε σήμερα.


 

Ο Ναός κάηκε από τους Τούρκους το 1585 και ανοικοδομήθη από τον τότε Ηγούμενο Παρθένιο. Ξανακάηκε το 1842 από πυρκαιά που τέθηκε απο ξεχασμένο αναμένο κερί στο καθολικό, και ανοικοδομήθηκε απο τον τότε Ηγούμενο Μελέτιο. Ο τελευταίος Ναός είναι αυτός που υπάρχει και σήμερα.


 

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τα τέλη του 19ου αιώνος, περί το 1888, για σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταβίωσε στην Μονή ή πλησίον αυτής και ο αναβιωτής της Παλαιφάτης Μονής του Σταυροβουνίου Οσιότατος Γέρων Διονυσιος (Χρηστίδης) Ιεροδιάκονος που ήρθε στην Κύπρο από το Άγιο Όρος.


 

Η Μονή μετατράπηκε από Ι­δι­όρ­ρυ­θμο σε Κοινόβιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, αφότου εγκαταβίωσαν σ’ αυτή Μοναχοί από την Μονή Σταυροβουνίου, με Προϊστάμενο τον Ο­σι­ώτα­το Μοναχό Δαμασκηνό, όταν είχε κοιμηθεί ο Η­γού­με­νος της Μονής Γέρων Ιάκωβος κατά το έτος 1939.

Το 1942 αφότου ο Γέρων Δαμασκηνός απεβίωσε, τον διαδέχθηκε στην Η­γούυμε­νεία ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, ο οποίος εκλήθη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

Η Τροοδίτισσα τότε ως Κοινόβιο, επέστρεψε στον ρυθμό της παλαιάς ομαλής δραστήριας Μοναχικής ζωής. Ο Η­γού­με­νος Παγκράτιος εκοιμήθη τον Α­πρί­λι­ο του 1968 και τον διαδέθτηκε ο Ιερομόναχος της Μονής, Α­θα­νάσι­ος.


 

Οι Ηγούμενοι των τελευταίων ετών σύμφωνα με την πρόσφατη ιστορία της Μονής φαίνεται να είναι οι ακόλουθοι:

Γέρων Ιάκωβος († 1939)
Γέρων Δαμασκηνός († 1942)
Γέρων Παγκράτιος († 1968)
Γέρων Αθανάσιος (Σημερινός)
Σήμερα [Επεξεργασία]

Σήμερα, η Μονή είναι Ενοριακή διότι ανήκει στην Μητρόπολη Πάφου.

Η Μονή συνεχίζει να ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα και οι Μοναχοί της αδελφότητας ζουν την σιωπηρή ήσυχη Μοναστική ζωή υπό την καθοδήγηση του Γέροντός τους.


 

Μέλος της αδελφότητας υπήρξε και ο νυν Επίσκοπος Καρπασίας, Θεοφιλέστατος κ. Χριστοφόρος, ο οποίος είναι ένας από τους δύο βοηθούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και έχει προσωρινά την έδρα της στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σήμερα η αδελφότητα της Μονής απαριθμεί πέραν των 10 μοναχών και ο Καθηγούμενος της αδελφότητας είναι ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος.