ΛΗΜΝΟΣ: Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μετόχι της Παναγίας Τρύγης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στο Προπούλι της Λήμνου, έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια μια ιδιαίτερη παράδοση για τους κατοίκους του νησιού.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι προσκυνητές, που πληροφορούνται για την πανήγυρη, προσέρχονται για να την γιορτάσουν. Έτσι καταφθάνουν όχι μόνον από την περιοχή της Ατσικής και του Προπουλίου, αλλά και από όλο το νησί της Λήμνου και από άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και ομογενείς που ζουν στην Αμερική και την Αυστραλία.
Έτσι τελέστηκε και φέτος με ιδιαίτερη κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό,, η πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο γραφικό ξωκκλήσι της Παναγίας της Τρύγης, με την προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών που συνέρρευσαν να την εορτάσουν τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την θεία Λειτουργία και για την λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας.
Στο Μετόχι φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Τρύγης, που είναι μία από τις θαυματουργές εικόνες και αγιογραφήθηκε το έτος 1709. Στην εικόνα απεικονίζεται η Παναγία με λευκό ένδυμα, χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητας, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο. Πολλά θαύματα επιτέλεσε και επιτελεί και σήμερα, τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες, που αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλες δυσκολίες.
Η κτητορική πλάκα στον εξωνάρθηκα του μικρού και απέριττου ναού του Μετοχίου της Τρύγης αποτελεί μνημόσυνο στον Μοναχό Αγάπιο, με την φροντίδα του οποίου κτίστηκε ο Ναός το 1706.
Την εικόνα προσήλθαν και προσκύνησαν την προπαραμονή της πανήγυρης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής ΑΣΔΑΑΜ Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Βακεντής, καθώς και ο Διοικητής της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχος κ. Αριστείδης Νάκος. Επίσης παραβρέθηκαν την ημέρα της γιορτής η Δήμαρχος Λήμνου κα Ελεονώρα Γεώργα και εκπρόσωποι της Ταξιαρχίας Λήμνου.
Τις ιερές ακολουθίες τέλεσαν πατέρες της Μονής και λάμπρυναν ως ιεροψάλτες ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Κόϊος και ο κ. Νικόλαος Ανδριωτάκης.























