Εσπερινός και Παράκληση για τον Άγιο Μάμα στη Διάβα (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΠΟΙΕΣ  ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ

Τελέστηκε χθες το απόγευμα παραμονή της γιορτής του στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη ο Μέγας και η Παράκληση του Αγίου, καθώς και ο καθιερωμένος αγιασμός, που γίνεται κάθε 1η του μηνός.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού διαβάστηκαν οι ευχές «Εις το ευλογήσαι άλας», και «εις κτήνη» των Αγίων Μάμαντος και Μοδέστου, οι οποίοι είναι προστάτες των κτηνών («βοών, ίππων, όνων, ημιόνων, προβάτων, αιγών, μελισσών») και νυμφοστόλοι των ψυχών», και στη συνέχεια ψάλθηκε ο Παρακλητικός κανόνας του Αγίου Μοδέστου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος Διάβας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Φώτιος Βούρλας, παρουσία και του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Νούλα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Παράκλησης οι παραβρισκόμενοι έλαβαν αγίασμα κι ένα σακουλάκι με αλάτι, ενώ έξω από τον ναό μοιράστηκαν πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα φτιαγμένα από γυναίκες του χωριού.

Σήμερα (Παρασκευή) το πρωί ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος θα τελεστεί στον Ι. Ναό του Αγ. Δημητρίου Διάβας ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας.

Οι Διαβίτες τίμησαν και φέτος τον προστάτη των κοπαδιών και των κτηνών τους, και έλαβαν από τον Άγιο Τριαδικό Θεό, με τις πρεσβείες του εορταζομένου Αγίου και ενδόξου Μάρτυρος Μάμαντος, «ειρήνην σταθεράν, πληθυσμόν ζώων, αφθονίαν σίτου, οίνου και ελαίου, … σωμάτων υγείαν, και την των ψυχών αιώνιον σωτηρίαν».