Εορτή του Αγίου Δωρόθεου σε Τήνο και Μύκονο (φωτο)

Loading...


Στη Μύκονο τιμήθηκε ιδιαιτέρως, την Τρίτη και Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου αντίστοιχα, η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, με λειτουργικές και πνευματικές εκδηλώσεις στη Χώρα και την Άνω Μερά, στις οποίες παρέστησαν άπαντες οι τα πρώτα φέροντες στο νησί και ο λαός της Μυκόνου.
    
  Την Τρίτη  το εσπέρας, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου και του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.

      Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μαρτυρία της πίστης της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή, η οποία, την εποχή που έζησε ο Άγιος Δωρόθεος, ήταν και προσωπική μαρτυρία των Χριστιανών, πολλοί από τους οποίους τιμώνται ως Άγιοι, όπως ο Άγιος Δωρόθεος, και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’.

      Την Τετάρτη το πρωί, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιερὰς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά, συνιερουργούντων των εξονομασθέντων Αρχιερέων, κατά την οποία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, αναφερθείς στη ζωή και τις αρετές του τιμωμένου Αγίου Δωροθέου, τον οποίο προέβαλε ως πρότυπο μίμησης και ευχηθείς στον άγοντα τα ονοματήριά του Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’.

      Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουσαθανάς-Μέγας, καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους τους αφιχθέντες στη Μύκονο Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην πολύτιμη και συνεχιζόμενη προσφορά της Ι. Μονής Παναγίας Τουρλιανής και του Σεβασμιωτλατου κ. Δωροθέου Β΄στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Μυκόνου.  

       Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ιερείς από τη Σύρο, την Άνδρο, την Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάρο και το Λεκανοπέδιο Αττικής, και παρέστησαν πλήθος πιστών, Μυκονίων και εξ άλλων νήσων και περιοχών, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς και του ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ», η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Σύρου, Μοναχή Θεονύμφη και ομάδα 40 Ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, οι οποίοι πραγματοποίησαν προς τούτο προσκυνηματική αποδημία στη Μύκονο, με πρωτοβουλία του Εφημερίου του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτου Φραγκογιάννη, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία του Εκδότη της Εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ», Δημοσιογράφου κ. Αντ. Δελλατόλα και του Δημοσιογράφου-Επικοινωνιολόγου κ. Σωτ. Τζούμα.

     Μετά το πέρας των Εκδηλώσεων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τρισάγιο στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’, του Μυκονίου, παρουσία του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Μυκόνου, του Διοικητού της 6ης ΣΜΕΠ, του Λιμενάρχη Μυκόνου και των εκ Τήνου αφιχθέντων να ευχηθούν στον εορτάζοντα κ. Δωρόθεο Β’, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, του Αντιπροέδρου της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, κ. Ευαγγέλου Παρασκευά-Γκίζη, στενού συνεργάτη του μακαριστού, και του Λιμενάρχη Τήνου.

    Επιλέγων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε  τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Φιλάρετο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου, Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη και τον Πρωθιερέα του Μητροπολιτικού Ναού, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, τους ιερείς και τους διακόνους της Μυκόνου  για τη συμβολή τους στην τελεσφόρηση των εκδηλώσεων, και τους συντοπίτες του Μυκονίους, που με κάθε τρόπο εξεδήλωσαν τη χαρά και την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Στην Τήνο 

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην ιερά νήσο Τήνο, η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου.
Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Πολυιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων του νησιού.
Την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε Δοξολογία επι τη ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου ημών κ. Δωροθέου Β’.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Νάξου-Τήνου κ. Νικόλαος, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Τηνίων, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Τήνου, εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και Οργανισμών και πλήθος Τηνίων και προσκυνητών-επισκεπτών.
Μετά το πέρας της Δοξολογικής δέησης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ παρέθεσε μικρά δοχή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ιδρύματος.
Την επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

1
1
1
1
1