Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Πορφύριο στην Εύβοια

Loading...


Ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ προγραμμάτισε εορταστικές εκδηλώσεις για τον νέο Άγιο της Εύβοιας, τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, την 29ην Δεκεμβρίου 2013 στον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου όπου γεννήθηκε ο Άγιος.
Στην Εγκύκλιό του προς τους Εφημερίους, αναφέρει τα εξής:

Με Συνοδική Πράξιν, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, προέβη εις την αναγνώρισιν και Αγιοκατάταξιν εις τας Δέλτους των Αγίων της Εκκλησίας, του Γέροντος Πορφυρίου Μπαιρακτάρη, υπό τον τίτλον:

΄΄ Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης΄΄. Με την Πατριαρχική αυτή Πράξι, ένας ακόμη Άγιος προστίθεται στην Εκκλησία προς δόξαν Θεού, προς τιμήν του Αγίου και υπόμνησιν και αγιασμόν πάντων ημών.

Ήδη άρχισαν οι εορταστικές Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με καμπανοκρουσίες, προσκυνήματα στους τόπους όπου έζησε ο Όσιος, με κυκλοφορία βιβλίων και φυλλαδίων με υμνογραφικό, βιογραφικό, αποφθεγματικό κ.λ.π. υλικό.

Ετελέσθη επίσημος εορτασμός στο Ησυχαστήριό του στο Μήλεσι, με συμμετοχή πλήθους πιστών. Καθ’ ημέραν τελούνται Θεία Λειτουργία και Ιερές Ακολουθίες επί τη Ιερά Μνήμη αυτού καθ’ άπασαν την Ελλάδα. Εικόνες εφιλοτεχνήθησαν από αγιογράφους και ετέθησαν εις τους Ι. Ναούς προς προσκύνησιν.

Κατόπιν αυτών εντελλόμεθα τα κάτωθι:

1. Ως Άγιος της Εκκλησίας, θα τιμάται και ο Όσιος Πορφύριος και εις την καθ’ ημάς Ι. Μητρόπολιν.

2. Θα τελήται κατ’ έτος η Ιερά αυτού μνήμη την 2α Δεκεμβρίου, ημέρα της Κοιμήσεως αυτού.

3. Η εικόνα αυτού, φορητή ή τοιχογραφία, ελεύθερα μπορεί και πρέπει να εισέλθει εις τους Ι. Ναούς.

4. Η Παράκλησις εις αυτόν, εις πάσαν ευκαιρίαν ή κατά παράκλησιν πιστών, επιβάλλεται και ψάλλεται. Έχει παρρησίαν προς τον Θεόν υπέρ ημών ο Οσιος.

5. Την Ιερή Ακολουθία, Βιογραφία και τις διδαχές Αυτού που κυκλοφορούν, υποχρεωτικά θα προμηθευθούν όλοι οι Εφημέριοι και οι Ιεροί Ναοί.

6. Το όνομα Πορφύριος ή Πορφυρία, δύναται να δίδεται εις βαπτιζόμενα νήπια, διά να τον έχουν προστάτην, οδηγόν, πρεσβευτήν και σοφόν διδάσκαλον πνευματικής ζωής και πορείας.

Ο Όσιος εγεννήθη στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου το έτος 1906. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια και πολλές φορές το επεσκέπτετο. Δικαιούται η περιοχή να καυχάται και να χαίρη, αλλά και υποχρεούται να τιμά τον Όσιον και να επικαλήται την Χάριν και Ευλογίαν του.

Καί αυτή την υποχρέωσι την κάνωμε πράξιν:

Υπό την αιγίδα ημών και τον από κοινού προγραμματισμόν, απεφασίσαμε επίσημον Εορτασμόν εις την επαρχίαν μας, με επίκεντρον την ενορία του Αγίου Ιωάννου, γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου.

Ημέρα πανηγυρικού εορτασμού ωρίσαμε την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29ην Δεκεμβρίου 2013.

Γνωρίζομε δε ότι εις τον εορτασμόν δύνανται να συμμετάσχουν όσοι Ιερείς επιθυμούν.

Προς τούτο να συστήσουν και παρακινήσουν και τους ενορίτας, να προσέλθουν εις την Εορτήν, προς τιμήν του Οσίου.

Ο Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και Παράκλησι, θα αρχίση το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Δεκεμβρίου ώρα 5 μ.μ. και ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Δεκεμβρίου ώρα 7 π.μ.