Εορτασμός 70ης Επετείου Βυθίσεως του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ» (φωτο)

Loading...


Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 εορτάσθηκε, στη Λέρο με ιδιαίτερη επισημότητα, η 70η επέτειος από την βύθιση του ηρωϊκού Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος, στον ιστορικό παλαιοχριστιανικό επισκοπικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Λακκί.

Του πανηγυρικού Εσπερινού προηγήθηκε επιμνημόσυνος δέησις και εν συνεχεία αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας των καταδικασθέντων κατασκόπων και εκτελεσθέντων υπό των γερμανών κατακτητών, εις την τοποθεσία «κόκκινα χώματα».

Την επομένη, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, το πρωί, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, εκήρυξε τον θείο λόγο, ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του Κυβερνήτου, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», οι οποίοι έπεσαν στον υγρό τάφο υπέρ Πατρίδος κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα της 26ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν τα Γερμανικά στούκας στο λιμάνι του Λακκίου εβομβάρδισαν το ένδοξο πλοίο του πολεμικού μας Ναυτικού.

Κατόπιν, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στον ίδιο Ιερό Ναό, ετελέσθη Δοξολογία παρουσία του Υφυπουργού Αμύνης κ.Αθανασίου Δαβάκη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ, του βετεράνου του Β΄ Π.Π. και διασωθέντος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.Αθανασίου Ανδριανάκη, των εκπροσώπων των επιζώντων του Α/Τ «Β.Όλγα», του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχαήλ Κόλια, βουλευτών, και λοιπών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών. Στο τέλος της Δοξολογίας εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος και ο Μητροπολίτης ανεφώνησε «Ζήτω το Έθνος», «Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό».

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης, μετά των επιζόντων καί των συγγενών των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», των Αρχών και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΜΑΧΗΤΗΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού.

Η διοίκησις του Πολεμικού Ναυτικού εδεξιώθη τις Αρχές, τους επιζώντες, συγγενείς, και τους προσκεκλημένους.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία όσο και εις τας υπολοίπους τελετάς, απέδωσαν αγήματα των ναυλοχούντων πολεμικών πλοίων Φ/Γ «ΥΔΡΑ» και Κ/Φ «ΜΑΧΗΤΗΣ» και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ», με σημαιοστολισμό και φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.

Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του Συλλόγου Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων, που έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις με πέντε στρατιωτικά οχήματα του Β΄ Π.Π.

Το εσπέρας της Πέμπτης 26.9.23013, βάσει προγράμματος του Ελληνο-Ιταλικού Συλλόγου φίλων της Λέρου, στον παλαιοχριστιανικό επισκοπικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λέρου, εδόθη ρεσιτάλ κλασικής μουσικής με πιάνο και βιολιά. Πράγματι, οι μουσικοί καλλιτέχνες Ιταλοί, δύο αγόρια και μία δεσποινίδα, που ήρθαν στη Λέρο γι’ αυτό το σκοπό, με την τέχνη τους απέδωσαν κλασική μουσική «Φθινοπωρινό Μπαρόκ», ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, με έργα σπουδαίων συνθετών, καθηλώνοντας το φιλόμουσο Λεριακό ακροατήριο.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Ν.Φωκάς, ο Δήμαρχος Λέρου κ.Μιχ.Κόλιας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Γ.Βογιατζής, ο πρ.Δήμαρχος κ.Ι.Αντάρτης και ο πρόεδρος και  τα μέλη του Ελληνο-Ιταλικού συλλόγου φίλων της Λέρου. Μετά το πέρας της συναυλίας οι καλλιτέχνες δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του κοινού, για την ωραία αυτή καλλιτεχνική και σεμνή μουσική πανδαισία. Ακολούθησε δείπνο εκ μέρους του Ελληνο-Ιταλικού συλλόγου φίλων της Λέρου προς τιμήν των καλλιτεχνών.

alt
alt
alt
alt
alt
alt