Ελασσώνος Χαρίτων: «Η Παναγία είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο» (ΦΩΤΟ)

Loading...


«Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».

«Η Παναγία είναι το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά «κατέθετε» με τη γραφίδα του, πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία, και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, θείας κατάνυξης και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες (…ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και φέτος τη δική τους… καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τους «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», την Κοίμηση της Παναγιάς.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο ζεστός καιρός…με λίγη βραδινή ψύχρα.

Διαβάστε εδώ:  Γλυφάδας Παύλος: "Ολοι εσείς που προσήλθατε κατά χιλιάδες στην Παναγία μας, είστε 'Ταλιμπάν'";

Δευτέρα απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλειο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικου Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πολλοί ιερείς και διάκονοι.

Στο Θείο Κήρυγμά του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα:

«Είμαστε εδώ για τη Μητέρα όλων των Χριστιανών, τη γλυκύτατη Μητέρα μας, τη Δέσποινα του κόσμου. Η Παναγία ακολουθεί τον δρόμο της αφθαρσίας, της αθανασίας. Γίνεται μεσίτρια για χάρη όλων των ανθρώπων, των πονεμένων παιδιών. Νίκη της φθοράς, των όρων της φύσης. Και από την Παναγία ζητούμε να λυτρώσει από τον θάνατο τις ψυχές μας. Ο φυσικός θάνατος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ψυχικός θάνατος, που είναι αιώνιος. Τόσο ύπουλος και τόσο επικίνδυνος ο θάνατος της ψυχής. Ο θάνατος δεν την εμπόδισε να μεταφερθεί στους Ουρανούς, ο θάνατος δεν χώρισε την Παναγία μας ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τη ζωή. Και έχουμε την ανάγκη, η στοργική μητέρα του Θεού να μας λυτρώσει από τον ψυχικό θάνατο.

Χαιρόμαστε και θριαμβολογούμε για τον θάνατο της Παναγίας. Ο θάνατος για την Εκκλησία είναι ένα πέρασμα για την αιώνια ζωή. Ο θάνατος της Παναγίας δεν ήταν το τέλος της ζωής αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής. Η Παναγία, η μητέρα μας, είναι το πρόσωπο που χαριτώθηκε από τον Θεό. Στην Κοίμηση της Παναγίας, οι ύμνοι τονίζουν για την Παναγία: «τον κόσμο σου δεν τον εγκατέλειψες ορφανό». Οι πιστοί άνθρωποι γίνονται κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού. Η Παναγία μας παρακάθεται κοντά στον θρόνο του Υιού της. Η Παναγία είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Είναι το γλυκύτερο όνομα που έχει ο κάθε άνθρωπος στην καρδιά του. Η Παναγία όλα αυτά τα 2.000 χρόνια βρίσκεται θρονιασμένη στις ψυχές των ανθρώπων. Με θαύματα και δωρεές που έδωσε στον κόσμο. Είναι αυτή που μεσιτεύει για όλους μας.