Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: «Σκέψεις για το 19ο Συνέδριο Αποδήμων»

Loading...


του Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυκκώτη*
Οι κορυφαίες συναντήσεις για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού στην Ελβετία ανέδειξαν την αδιαλλαξία της Τουρκίας ως το κύριο εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά συνέπεια στο σημαντικό Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων μας πρέπει να προβληματισθούμε με τη βοήθεια της Τοπικής Πολιτικής και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας πως οι Απόδημοι μας μπορούν να συντονισθούν καλύτερα για να συμβάλουν δυναμικά στην άρση της Τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και στις πολιτικές πιέσεις στις εκατό και πλέον χώρες που ζουν οι Απόδημοι μας και μάλ στα στις χώρες που είναι και Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ως επίσης και στις χώρες της ΕΕ.

Κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία, η Διεθνής Κοινότητα, όχι μόνο δεν εξάσκησε τις δέουσες πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία, αλλά θα λέγαμε ούτε και ασχολήθηκε σοβαρά με το εθνικό μας πρόβλημα. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στα Διεθνή Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Χωρίς να θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανένα, θα έλεγα ότι μπο ούσαμε να συμβάλουμε καλύτερα εις την ενημέρωση της Διεθνούς Κοινότητας και της ενασχολήσεως των ΜΜΕς, κατά τις κρίσιμες συζητήσεις του Κυπριακού στην Ελβετία, τόσο με οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης εκ μέρους του αρμοδίων Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου και των Διπλωματικών μας Αποστολών, όσο και με εκδηλώσεις των Οργανωμένων Αποδήμων μας στις χώρες που κατοικούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα σίγουρα αποτελεί η εύστοχη ερώτηση του νεοεκλεγέντος στο Βρεττανικό Κοινοβούλιο Πάμπου Χαραλάμπους στην Πρωθυπουργό κ. έϊ για το ρόλο της Μ. Βρεττανίας στη δίκαιη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Διαβάστε εδώ:  Κύπρου Χρυσόστομος: "Διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε νέα βάση"

Σε μια εποχή που πολύπλοκα περιφερειακά προβλήματα αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών, το επιχείρημα μας για δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε., θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του σημαντικού αυτού θεσμού, έτσι ώστε οι προοπτικές για άρση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας να πάψουν να είναι ευχολόγιο. Για να δούμε όμως φως στο σκοτεινό τούνελ που ξεκίνησε εδώ και 43 έτη από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή μετά τον εθνικό διχασμό που δημιούργησαν οι άφρονες της δικτατορίας των Αθηνών, πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε κανάλια επικοινωνίας και κοινής δράσης της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής μας Ηγεσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

* Μητροπολίτης στη Ζιμπάμπουε και Αγκόλα και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Ζ’ στους Διεθνείς Οργανισμούς και σε θέματα Αποδήμων