Τριήμερο λατρευτικών και τιμητικών εκδηλώσεων στην Ι.Μ. Κυθήρων

Loading...


Tριήμερο λατρευτικών και τιμητικών εκδηλώσεων από 10ης εως 12ης Ιουλίου διοργανώνεται στην Ι.Μ. Κυθήρων, εις τιμήν και μνήμην:

Τού από Κυθήρων αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κυρού Κυρίλλου.
Τού μακαριστού Κυθηρίου Αγιορείτου Καθηγουμένου Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου (Καψάνη).
Τού αοιδίμου Κυθηρίου Αρχιμ. Ιεροθέου Τριφύλλη, Εφημερίου – Πνευματικού Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Aναλυτικά:

Η Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων διοργανώνει Τριήμερο Λατρευτικών και Τιμητικών Εκδηλώσεων από 10ης έως 12ης Ιουλίου ε.ε., κατά το έναντι παρατιθέμενον πρόγραμμα, εις τιμήν και μνήμην: α) του από Κυθήρων αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κυρού Κυρίλλου β) του μακαριστού Κυθηρίου Αγιορείτου Καθηγουμένου Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου (Καψάνη) και γ) του αοιδίμου Αρχιμ. Ιεροθέου Τριφύλλη, Εφημερίου – Πνευματικού Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, του εκ Ποταμού Κυθήρων καταγομένου.

Παρακαλούνται οι Τοπικές Αρχές και φορείς της νήσου, ο Ιερός Κλήρος, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και Ιεροψάλτες και όλοι οι συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αυτές τιμής και μνήμης.

Μετ’ ευχών και αγάπης
Ο Μητροπολίτης

† Ο Κυθήρων Σεραφείμ

Πρόγραμμα

10-07-2015, Παρασκευή εσπέρας (9-2 μετά μεσον.),

Αγιορείτικη Αγρυπνία εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Κυθήρων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμά. Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των τιμωμένων εν θέματι αειμνήστων Λειτουργών του Υψίστου (Κυρίλλου Αρχιερέως, Γεωργίου και Ιεροθέου των Ιερομονάχων).

Η Αγιορείτικη αυτή Αγρυπνία, με την συμμετοχή Αγιορειτών και φιλοαγιορειτών Πατέρων, θα είναι ταυτόχρονα και μία λατρευτική – δοξολογητική εκδήλωσις της Τοπικής μας Εκκλησίας επί τη συν Θεώ συμπληρώσει 10ετούς Ποιμαντορικής Διακονίας του Ποιμενάρχου σας (Ιούλιος 2005-Ιούλιος 2015).

11-7-2015, Σάββατον εσπέρας,

ώρα 6 μ.μ. Αρχιερατικός Εσπερινός εις την Ιεράν Μονήν Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμά.

  ώρα 7 μ.μ. Έναρξις της Κληρικολαικής Συνελεύσεως. Προσφώνησις Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων κ.Σεραφείμ.

ώρα 7.15 μ.μ. Θέμα : «Η Αρχιερατική Διακονία στα Κύθηρα του αειμνήστου Μητροπολίτου Κυθήρων κυρού Κυρίλλου (1998-2005)», υπό του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π.Παναγιώτου Μεγαλοκονόμου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

ώρα 7.35 μ.μ. Θέμα : «Η προσωπικότης του αειμνήστου Αγιορείτου Γέροντος π.Γεωργίου Γρηγοριάτου (Καψάνη) μέσα από τις ομιλίες του», υπό του Πανοσιολ. Ιερομονάχου π.Δημητρίου Γρηγοριάτου.

   ώρα 7.55 μ.μ. Διάλειμμα – αναψυκτικά.

ώρα 8.05 μ.μ. Αγιορείτικοι ύμνοι εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον και την αγίαν Αναστασίαν την Ρωμαίαν υπό Αγιορειτών Πατέρων και Ιεροψαλτών της νήσου.

ώρα 8.15 μ.μ. Θέμα : «Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Τριφύλλης (ο Κυθήριος) ως λειτουργός και κήρυξ του Θείου Λόγου», υπό του Πανοσιολ. Αρχιμ. π.Θεοκλήτου Λεγάτου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

ώρα 8.35 μ.μ. Θέμα : «Η προσωπικότητα του Γέροντος π. Ιεροθέου Τριφύλλη», υπό του κ.Νικολάου Κιτσοκώστα, Θεολόγου.

ώρα 8.55μ.μ. Θέμα : «Πως έζησα τον π.Ιερόθεο», υπό του Αιδεσιμολ. π.Δημητρίου Τέγα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αστακού (συνεφημερίου του π.Ιεροθέου).

  ώρα 9.10 μ.μ. Επίκαιρη προσλαλιά υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμά.

  ώρα 9.25 μ.μ. Χαιρετισμός υπό του Δημάρχου Κυθήρων ή εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής.

     ώρα 9.30 μ.μ. Κλείσιμο Κληρικολαικής Συνάξεως υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ.

12-7-2015, Κυριακή πρωΐ (7-10.30 π.μ.),

Όρθρος και Αρχιερατικόν Συλλείτουργον και εις το τέλος Ιερόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των τριών τιμωμένων Κληρικών εις τον Ιερόν Ναόν Παναγίας Ιλαριωτίσσης Ποταμού.

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (υπ’ αριθ. 132/2015)
Προς
Τον Ιερόν Κλήρον
και τον Χριστώνυμον Λαόν
της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Κυθήρων και Αντικυθήρων

«Ο καρπός του Πνεύματος εστιν αγάπη χαρά, ειρήνη …
οι δε του Χριστού την σάρκα εσταύρωσαν συν τοις
παθήμασι και ταίς επιθυμίαις» (Γαλ. 5,22.24)

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Συλλειτουργοί,
Αδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά˙

Κατά την σημερινή Κυριακή, την 5η Κυριακή των Ευαγγελικών Περικοπών του Ευαγγελιστού Ματθαίου, τιμάται και εορτάζεται η κορυφαία ασκητική μορφή του Αγίου Όρους, ο Κτήτωρ της πρώτης και μεγαλυτέρας Αγιορειτικής Μονής της Μεγίστης Λαύρας, ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο οποίος προσφυέστατα έχει χαρακτηρισθή ως ο «Πατριάρχης» του Αγίου Όρους.

Ο Απόστολος Παύλος εις το Αποστολικό Ανάγνωσμα ομιλεί διά τον καρπόν του Αγίου Πνεύματος, που είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστοήθεια, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια. Όσοι ανήκουν εις τον Ιησού Χριστό, εσταύρωσαν την σάρκα τους μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες. Εάν ζούμε μέσα στη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, πρέπει να βαδίζωμε και συμφωνα με το Άγιο Πνεύμα. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ήταν μέγας ασκητής και άνθρωπος του Θείου Πνεύματος και είχε ως μόνιμο κτήμα του τις άγιες αρετές, που απαρίθμησε μόλις προηγουμένως ο πρωτοκορυφαίος Απόστολος των Εθνών. Ανήκε ολοκληρωτικά στον Χριστό, ήταν πιστός και αφοσιωμένος δούλος του Θεανθρώπου Κυρίου μας και εσταύρωσε την σάρκα του και τον παλαιό άνθρωπο, που και εκείνος έφερε επάνω του, μαζί με τα πάθη και τις αδυναμίες του. Γι΄ αυτό και δεν εζούσε για τον εαυτό του, αλλά μέσα στην ύπαρξί του εζούσε ο Χριστός. Είχε Χριστοποιηθή και υπήρξε Πνευματέμφορος και Πνευματοκίνητος Αγιορείτης Μοναχός.

Η Ιερά Μητρόπολις μας έχει προγραμματίσει να αποδώση την προσήκουσα τιμή το προσεχές Σαββατοκύριακο σε τρεις τοιούτους Κληρικούς φιλοχρίστους και Πνευματικούς, με ευκαιρίες Θείας Λατρείας και άλλες τιμητικές. Οι Λειτουργοί αυτοί του Υψίστου συνδέονται με την νήσον και την Θεόσωστον Επαρχίαν μας, είτε με την διακονίαν των εις αυτήν, είτε με την καταγωγήν των από αυτήν.
 

1. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο αείμνηστος άμεσος Προκάτοχός μου κυρός Κύριλλος, ο Κυθήρων και μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο οποίος προ εξαμήνου ακριβώς μετέστη προς Κύριον, προς τας αιωνίους μονάς. Γεννήθηκε στις Κολλίνες Αρκαδίας το 1938. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1968 Πρεσβύτερος. Διετέλεσε Διευθυντής του Οικοτροφείου και Εφημέριος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Το έτος 1968 έλαβε το πτυχίο από την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Από του 1968 έως του 1971 υπηρέτησε παράλληλα και ως Στρατιωτικός Ιεροκήρυξ εις την Σχολήν Ευελπίδων και κατόπιν εις την Έδεσσαν. Από το 1971 έως της εκλογής του ως Μητροπολίτου Κυθήρων υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος, Ιεροκήρυξ και Καθηγητής εις την Καρδίτσαν. Επανειλημμένως, κατά διαστήματα, προσέφερε υπηρεσίες στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Ανατολική Αφρική και την Άπω Ανατολή. Μητροπολίτης Κυθήρων εξελέγη και χειρονήθηκε το 1998 και μετά επταετή ευδόκιμη Ποιμαντορία κατεστάθη το 2005 Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 10-1-2015.

2. Ο δεύτερος τιμώμενος Κληρικός είναι ο μακαριστός Κυθήριος Αγιορείτης Ηγούμενος Αρχιμ. Γεώργιος Γρηγοριάτης (Καψάνης). Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο από πατέρα Κυθήριο και μητέρα από την Νάξο. Εσπούδασε την ιεράν επιστήμην της Θεολογίας και αναδείχθηκε Πανεπιστημιακός βοηθός και Υφηγητής στην έδρα της Ποιμαντικής και του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 εκάρη Μοναχός, εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος και το επόμενο έτος ενθρονίσθηκε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αρμά (Απρίλιος 1973).

 

Τον Ιούλιο του 1974 μετεφυτεύθη με την ιερή Συνοδεία του στο Άγιον Όρος και ανέλαβε την Ηγουμενίαν της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, όπου διηκόνησε θεοφιλώς και με θυσιαστική αγάπη και αυταπάρνησι επί 40 έτη, αναδείξας την Ιεράν αυτήν Μονήν αληθινό προπύργιο και φάρο της Ορθοδοξίας, ως νέος ομολογητής και προασπιστής της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 8 Ιουνίου 2014, ημέρα της Πεντηκοστής, «και επέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω τα ίχνη μιάς αγίας διαβάσεως». Καί

3. Ο τρίτος από τους τιμωμένους Θείους Λειτουργούς του Υψίστου ήτο ο αοίδιμος Αρχιμανδρίτης, Πνευματικός και Εφημέριος της πόλεως του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας π.Ιερόθεος Τριφύλλης, που γεννήθηκε στον Ποταμό Κυθήρων το 1907 και αφού διηκόνησε επί μια πεντηκονταετία περίπου ως Εφημέριος και Πνευματικός πατήρ στην περιοχή του Αστακού εκοιμήθη εν Κυρίω το 1991.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμάς έγραψε τα εξής για τον αείμνηστο π.Ιερόθεο :

«Το πέρασμα του αειμνήστου π. Ιεροθέου Τριφύλλη από την Ιερά Μητρόπολή μας, από την πόλη του Αστακού και από όλη την περιοχή του Ξηρομέρου, ήταν μία ευλογία Θεού μεγάλη για όλους μας.

Σε δύσκολους καιρούς, σε εποχή φτώχειας, δοκιμασίας, φοβερών δυσκολιών και στερήσεων, ιδιαιτέρως όμως αγνοίας του Ευαγγελίου, της Λατρευτικής και Μυστηριακής ζωής, ο ερχομός και η εγκατάσταση του σεβασμίου Γέροντος στην Αιτωλοακαρνανία, η διακονία και η προσφορά του στον Αστακό, έφερε την πνευματική άνοιξη, την ανακαίνιση και την αναμόρφωση της περιοχής.
\

Άφησε πλούτη, ανέσεις, επιχείρηση, προοπτικές για μία άνετη κοσμική και επαγγελματική ζωή, παραδόθηκε στην εκούσια άσκηση και στέρηση και έζησε με απλότητα, με τελεία ταπείνωση, με νηστεία και προσευχή, αγγελική εν κόσμω ζωή.

…Ο πατήρ Ιερόθεος Τριφύλλης είχε καρδιά που έκαιγε για τον Χριστό και την Ελλάδα. Έκανε πύρινα, φλογερά κηρύγματα, γεμάτα αγάπη και πόθο αναγεννήσεως των αδελφών, λατρευτικά κηρύγματα, κύκλους συμμελέτης Αγ. Γραφής, εσπερινές ομιλίες, που έτρεφαν «με άρτον ζωής» τις ψυχές των Χριστιανών της περιοχής.

Εξομολόγηση ημέρα και νύχτα με πολλή υπομονή, με την οποία ελεύκανε και μεταμόρφωνε μολυσμένες και πληγωμένες ψυχές».

Άγιοι Πατέρες, Αγαπητοί μου Χριστιανοί.

Γι’ αυτούς τους τρεις καταξιωμένους Πνευματικούς Πατέρας η Ιερά Μητρόπολίς μας διοργανώνει τριήμερο λατρευτικών και τιμητικών εκδηλώσεων (από το βράδυ της Παρασκευής 10-7-2015 έως την μεσημβρίαν της Κυριακής 12-7-2015), σύμφωνα με την πρόσκλησι και το πρόγραμμα που θα διανεμηθή εις τους Ιερούς Ναούς των ενοριών μας.

Το βράδυ της Παρασκευής ώρα 9 μ.μ. θα αρχίση Αγιορείτικη Αγρυπνία με την παρουσία και συμμετοχή Αγιορειτών Πατέρων στην Ιερά Μονή της Παναγίας μας της Μυρτιδιώτισσας Κυθήρων, η οποία θα περατωθή στις 2 μετά τα μεσάνυκτα. Θα τελεσθή Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμά, και το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των προμνημονευθέντων αξίων Λειτουργών του Υψίστου. Η Ιερά αυτή Αγρυπνία θα είναι και μια Ευχαριστιακή και δοξολογική ευκαιρία της Τοπικής μας Εκκλησίας επί τη συμπληρώσει 10ετούς Αρχιερατικής Διακονίας του Επισκόπου σας (Ιούλιος 2005-Ιούλιος 2015).

Το απόγευμα του Σαββάτου, ώρα 6 μ.μ., θα τελεσθή Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας κ.Κοσμά, στην Ιερά Μονή Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων. Θα ακολουθήση, μετά τον Εσπερινό, Κληρικολαική Συνέλευσις με την παρουσία και συμμετοχή του Σεβ. κ.Κοσμά και της συνοδείας του από Κληρικούς και λαικούς.

Θα γίνουν σύντομες ομιλίες για τον αείμνηστο Προκάτοχό μου κυρό Κύριλλο, τον μακαριστό Κυθήριο Αγιορείτη Ηγούμενο Αρχιμ. π.Γεώργιο Γρηγοριάτη (Καψάνη) και τον αοίδιμο Αρχιμανδρίτη, Εφημέριο και Πνευματικό, π.Ιερόθεο Τριφύλλη, τον εκ Ποταμού Κυθήρων ορμώμενο.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 12 Ιουλίου, θα λάβη χώραν Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Ιλαριώτισσας Ποταμού και θα τελεσθή Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των προειρημένων σεβασμίων Πατέρων μας.

Τοιουτοτρόπως θα περαιωθή το τριήμερο αυτό των εκδηλώσεων της Τοπικής μας Εκκλησίας, αφού αποκομίσωμε πνευματικά οφέλη και ιδιαίτερες ευλογίες από τις πνευματικές αυτές ευκαιρίες.

Εύχομαι θερμά ο Πανάγαθος Θεός, με τις ευχές και ευλογίες των μακαρίων και αειμνήστων αυτών Πατέρων μας, να ευλογήση πλούσια την Θεόσωστη Επαρχία μας, τον Ιερό Κλήρο και τον φιλόχριστο Λαό μας, καθώς επίσης και όλο τον κόσμο.

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης σας
Ο Μητροπολίτης

† Ο Κυθήρων Σεραφείμ Ετικέτες