Τα εννιάμερα στην Παναγία του Κάστρου Λέρου(ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ολοκληρώθηκε με την απόδοση της εορτής, την Κυριακή 23 Αυγούστου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου κ.κ.Παΐσιος, επιστρέψας από την Αστυπάλαια δια τον εορτασμόν της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, εχοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής, στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

Κατανυκτικός ο Εσπερινός στο Κάστρο της Λέρου, την παραμονή το βράδι του Σαββάτου 22 Αυγούστου, με την δύση του ηλίου να δημιουργεί ένα απαράμιλλο οπτικό θέαμα και να συνηγορεί με τον κατανυκτικό Εσπερινό, την στιγμή που ο Σεβασμιώτατος, ο Ιερός Κλήρος και οι πιστοί έψαλλαν:

«Φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός,
Ουρανίου, αγίου, μάκαρος Ιησού Χριστέ,
Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν,
Υμνούμεν Πατέρα, Υιόν, και Άγιον Πνεύμα, Θεόν,
Άξιόν σε εν πάσι καιροίς υμνείσθαι φωναίς αισίαις,
Υιέ Θεού, ζωήν ο διδούς,
Διό ο κόσμος σε δοξάζει».

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας παρουσία του Επάρχου κ. Ι. Θεμέλαρου και πολλών προσκυνητών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Μητροπολίτου και του Ιερού Κλήρου, η κατ’ έθος λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στα «πεντένια» του Κάστρου, όπου όλοι οι προσκυνητές ασπάσθηκαν την Εικόνα και προσευχήθηκαν.

Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Μητροπολίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε το υπερύμνητον και δεδοξασμένον και Πανάγιον όνομα της Θεομήτορος. Χαιρέτησε εν συνεχεία την παρουσία των ευσεβών προσκυνητών και ευχήθηκε όπως η πεποικιλμένη τη θεία δόξη Υπεραγία Θεοτόκος σκέπει και φρουρεί τα απόδημα παιδιά της Λέρου, όπου γης και αν ευρίσκονται. Ευχαρίστησε δε τους καλλιφωνώτατους ιεροψάλτες, οι οποίοι απέδωσαν με λέρικο βυζαντινό ύφος τους ύμνους, τα τροπάρια και τα εγκώμια της Παναγίας μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το ηγουμενοσυμβούλιο παρέθεσε δεξίωση στο αρχονταρίκι της Μονής, στον Μητροπολίτη, τους ιερείς, τους ιεροψάλτας και τους ευλαβείς προσκυνητάς, με νηστίσιμα παραδοσιακά κεράσματα.

 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Τού Αιγαίου προστάτις και της Λέρου το καύχημα,
του Λουκά η Εικόνα, της Ανατολής το αγλάισμα.
Τιμώμεν την Αγίαν Σου μορφήν,
την βρύουσαν απείρους δωρεάς.
Θεραπεύεις τους νοσούντας,
και προστατεύεις πάντας τους κινδυνεύοντας.
Δόξα τω Σε Δοξάσαντι Αγνή, 
δόξα τω Σε θαυμαστώσαντι,
δόξα τω ενεργούντι διά Σού πάσιν ιάματα.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως