Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι.Ν. του Τιμίου Προδρόμου-Νεαπόλεως

Loading...


Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, προεξάρχοντος της Α.Μ. Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, παρέστη ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζίτσας κ.κ. Ιουστίνος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ενώ έλαβαν μέρος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Νεαπόλεως π. Διονύσιος Πατσάνης καθώς επίσης και Ιερείς και Διάκονοι μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας προσφώνησε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους τον Πατριάρχη Σερβίας προσφέροντας του μία Εικόνα της Αγίας Υπομονής ως αναμνηστικό της Πατριαρχικής του Επισκέψεως στην Μητρόπολη, ενώ από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος ευχαριστώντας για την πρόσκληση αυτή προκειμένου να παραστεί στις εόρτιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, αποτείνοντας φόρο τιμής στους 7.500 πεσόντες Σέρβους στρατιώτες που είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, τόνισε τους δεσμούς αγάπης, ομοψυχίας και Πίστεως που συνδέουν τους δύο αδελφούς Λαούς, τον Ελληνικό και τον Σερβικό καθώς επίσης έκανε και μία σύντομο ιστορική αναφορά στα πρόσωπα των δύο μεγάλων Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι με το Ιεραποστολικό τους Έργο μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου και το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Κυρίου, τον Πολιτισμό και τα Γράμματα στους λαούς των Σλαύων, σε μία ιστορική περίοδο όπου δεν υπήρχαν και οι καταλληλότερες συνθήκες και εξελίξεις για το γένος και για την ευρύτερη πορεία της Ευρώπης.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος τέλεσε Τρισάγιο επί του μνήματος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, πρώτου Επισκόπου της τοπικής Μητροπόλεως. 

 

 

 

 Ετικέτες