Πανήγυρις της Αγ. Κυριακής στον ομώνυμο ναό του Πύργου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη, λαμπρότητα και εν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, καθώς επίσης και τον προσήκοντα σεβασμό κατά την τέλεση των Ιερών ακολουθιών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο της Ηλείας, η μνήμη της θεραπεύτριας ανθρώπων και ζώων, κυρίως από τις ασθένειες εκείνες που ευνοούνται από τις ζέστες του καλοκαιριού, της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου.

Η εορταζομένη Αγία ήταν δώρο Θεού και καρπός προσευχής των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβίας, οι οποίοι την ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Κυριακή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον ομώνυμο Ιερό Ναό της ερταζομένης Αγίας και άρχισαν με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος την παραμονή της εορτής υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, Ιερατικού Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου καθώς επίσης και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως.

Την δε κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Ιερά ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλάρετου Σπανόπουλου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείον Λόγον αναφερόμενος με γλαφυρότητα στον βίο και την πολιτεία της Αγίας Κυριακής, καλώντας τους παρισταμένους πιστούς να ακολουθήσουν την δική της πορεία καθώς επίσης και των γονέων της, αν θέλουν να σωθούν.

Τονίζοντας χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του όπως η Αγία Κυριακή, εκτός από την ομολογία της πίστεώς της, έδωσε δάκρυα και αίμα για να φθάσει στον αγιασμό και στην θέωση έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να κάνωμε θυσίες για να βγούμε από τα πνευματικά, ηθικά και οικονομικά αδιέξοδα που μας βασανίζουν, ενώ χαρακτήρισε τους γονείς της Δωρόθεο και Ευσεβία πρότυπα Χριστιανικής οικογένειας τα οποία σήμερα δυστυχώς σπανίζουν. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της Αγίας Κυριακής, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας των Χριστιανών της ενορίας και της Πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.

pirgos13.jpg
pirgos31.jpg
pirgos41.jpg
pirgos51.jpg
pirgos61.jpg
pirgos71.jpg
pirgos81.jpg
pirgos91.jpg
pirgos101.jpg


Ετικέτες