Ανοιχτή επιστολή σε Αρχιεπίσκοπο και Ιεραρχία για τον νέο Μητροπολίτη Γρεβενών

Loading...


Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλαν πολίτες των Γρεβενών με αφορμή την επικείμενη εκλογή νέου Ποιμενάρχη. «Η Εκκλησία απουσιάζει παντελώς από την ζωή των πολιτών» σημειώνουν μεταξύ άλλων κα ιζητούν άξιο νέο Ποιμενάρχη.  

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή: 

 

Γρεβενά 25-9-2014

Άγιοι Πατέρες

Επικειμένης της εκλογής του διαδόχου του μακαριστού Μητροπολίτη μας κυρού Σεργίου για την Μητρόπολη Γρεβενών τα Μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών «ΕΛΠΙΔΑ», οι φίλοι και πολίτες των Γρεβενών, σας απευθύνουμε ύστατη παράκληση, όπως λάβετε σοβαρά υπ᾽ όψη σας όλους τους λόγους που επιβάλλουν να είναι η εκλογή σας αυτή λελογισμένη και αρμόζουσα.
Τα Γρεβενά είναι πόλη ιστορική, πολυπαθής και μαρτυρική και η συμβολή των κατοίκων της σε όλα τα ιστορικά δρώμενα της πατρίδος μας σημαντικώτατη με αναρίθμητα θύματα και τραυματικές μνήμες.
Αλλά και η τοπική μας Εκκλησία δεν υστέρησε σε προσφορά και θυσία. Αντίθετα αύξησε το Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Νικάνωρ, ο ασκητής της Μονής Ζάβορδας, ο Άγιος Δημήτριος ο εκ Σαμαρίνης Νεομάρτυρας, ο Άγιος Γεώργιος ο εκ του χωρίου Τσούρχλι, το οποίο μάλιστα μετενωμάσθηκε «Άγιος Γεώργιος» και η κορυφαία Εκκλησιαστική μορφή του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Αιμιλιανού είναι οι περίτρανες αποδείξεις της ευλαβείας και του ηρωικού θρησκευτικού φρονήματος των κατοίκων της περιοχής Γρεβενών.

Την ιδιαίτερα δυναμική θρησκευτικότητα των ανθρώπων της περιοχής μας την βλέπουμε και στα νεώτερα χρόνια, με το γόνιμο πνευματικά πέρασμα από την πόλη μας του π. Αυγουστίνου Καντιώτη στις δυσχείμερες συνθήκες του Εμφυλίου πολέμου, ο οποίος πρόσφερε σημαντικότατο ποιμαντικό έργο και έδωσε στην Εκκλησία αγλαούς καρπούς, τον μακαριστό π. Θεόφιλο Ζησόπουλο, ιδρυτή της Αδελφότητος «Αγία Λυδία» με το γνωστό ιεραποστολικό της έργο, τον π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο με την μοναδική στο είδος της φιλανθρωπική δραστηριότητα, τον μακαριστό καθηγητή Πανεπιστημίου Θεολόγο, Στέργιο Σάκκο με την ανυπολογίστου αξίας κατηχητική και ποιμαντική δραστηριότητα, την σεβάσμια μορφή του γέροντος Θεοκλήτου, του σημερινού Μητροπολίτου Φλωρίνης, για να μην αναφερθούμε στο πλήθος των γνωστών και ανώνυμων αφιερωμένων γυναικών, που πρόσφεραν και προσφέρουν έργο χριστιανικής αγάπης στα λαικά στρώματα της Εκκλησίας μας.

Όλες αυτές οι Εκκλησιαστικές προσωπικότητες επιβεβαιώνουν ότι το ποίμνιο της Μητροπόλεως μας χρήζει καλών ποιμένων για να αξιοποιηθούν οι λαικές θρησκευτικές και πνευματικές υποδομές του.
Η μακροχρόνια ασθένεια του μακαριστού Μητροπολίτου Σεργίου είχε σαν αποτέλεσμα την πνευματική μας αποτελμάτωση. Λαός και Κλήρος χρήζουμε πνευματικής αναγέννησης και όχι απλά συντήρησης. Όλοι οι τομείς υπολειτουργούν. Η νεολαία μας χρειάζεται στιβαρά χέρια, για να την επαναφέρουν στην Εκκλησία. Δεν εννοούμε ότι θα κάνει θαύματα ο μελλοντικός μας Επίσκοπος, αλλά μία μερίδα της νεολαίας μας πρέπει να αφυπνισθεί. Η Εκκλησία απουσιάζει παντελώς από την ζωή των πολιτών. Το φιλανθρωπικό έργο βρίσκεται στα χέρια της ιδιωτικής ευαισθησίας και πρωτοβουλίας. Ο Μοναχικός βίος είναι ανύπαρκτος, ενώ η Μητρόπολή μας διαθέτει Μοναστήρια εφάμιλλα των Αγιορείτικων, με λαμπρό παρελθόν και δράση τόσο εκκλησιαστική όσο και πατριωτική.

Η απουσία των Μοναστηριακών εστιών αναγκάζει τους κατοίκους της πόλης μας και της επαρχίας μας να καταφεύγουν σε όμορες Μητροπόλεις. Καί ο Κλήρος μας χρήζει αναδιοργάνωσης και είναι πρόθυμος να συστρατευθεί στο πλευρό ενός άξιου Ιεράρχη.
Εάν σε όλη αυτή τη ζοφερή πνευματικά εικόνα, που δηλώνει κατά τρόπο κραυγαλέο την ανάγκη αναγέννησης, προστεθεί και ο παράγοντας της πνευματικής αναζήτησης μερίδος συμπατριωτών μας, της πόλης που αριθμεί 18.000 κατοίκους και της λοιπής επαρχίας μας, θεωρούμε ότι έχετε χρέος, άγιοι Ιεράρχες, πριν προβείτε στην εκλογή νέου Μητροπολίτη, να τα λάβετε όλα υπ᾽ όψη σας και να επιλέξετε άνθρωπο νέο, φωτισμένο και ικανό να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη τόσων μετώπων στην τοπική μας Εκκλησία, για να μη φέρετε εσείς την ευθύνη για την συνέχιση της πνευματικής μας αδράνειας.

 Τα ένδοξα στο παρελθόν Γρεβενά επιζητούν και προσδοκούν να σημειώσουν νέες σελίδες πνευματικής αναγέννησης και προόδου με τη φωτισμένη καθοδήγηση προσώπου κατηρτισμένου θεολογικά και Εκκλησιαστικά, με υγιές ορθόδοξο φρόνημα, με ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ημερών μας και στις πνευματικές ανάγκες της εποχής μας και αφού λάβετε υπ᾽ όψη σας και τις δύσκολες γεωγραφικές, εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.

Άγιοι Πατέρες,
τα Γρεβενά αγωνιούν αλλά και προσδοκούν.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
για το Δ.Σ. της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

Η πρόεδρος                                              Η γενική γραμματέας
Ευαγγελία Μπόγκια                                    Μαρία Βανιώτη

(Ακολουθούν 730 υπογραφές) 
 Ετικέτες