Για τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, ενδιαφέρθηκε να μάθει ο Ινδονήσιος πρέσβης

Loading...


Σκοπό τη γνωριμία με τις Αρχές και την επαρχία της Ελλάδας, είχε η  επίσκεψη του διπλωμάτη Benny Bahanadewa στην πόλη

Το παραδοσιακό ιστιοφόρο δώρο του Ινδονήσιου πρέσβη στον Γ. Πετρίδη

Το έμβλημα του δήμου Κομοτηνή, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και ένα τόμο για τη Θράκη στην αγγλική έκδοση ήταν τα δώρα του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη προς τον Ινδονήσιο πρέσβη στην Αθήνα Benny Bahanadewa. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο δημαρχείο της πόλης στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή μας ο Ινδονήσιος διπλωμάτης. Ο Benny Bahanadewa, ανταπέδωσε με ένα παραδοσιακό ιστιοφόρο και το έμβλημα της ινδονησιακής δημοκρατίας 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΦΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σκοπό τη γνωριμία με τις αρχές και την επαρχία της χώρας, είχε η επίσκεψη του διπλωμάτη, ο οποίος έφτασε ακριβώς στην ώρα του, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες. Νωρίτερα είχε συνάντηση με το μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή στο γραφείο του δεύτερου. Ο πρέσβης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον μουφτή της πόλης μας και ενδιαφέρθηκε να μάθει για την μουσουλμανική μειονότητα και τη συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης.

Η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 237.641.326 κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία. Άλλες γειτονικές χώρες περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία, και την ινδική επικράτεια του Ανταμάν και Νικομπάρ. Η Ινδονησία είναι ιδρυτικό μέλος της ASEAN και μέλος του G-20 των μεγάλων οικονομιών. Η ινδονησιακή οικονομία είναι η δέκατη όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ και η δέκατη πέμπτη μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο και αντιπρόεδρος ο Γιουσούφ Καλά από τις 20 Οκτωβρίου του 2004.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος ήταν μια σημαντική περιοχή του εμπορίου τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, όταν o Srivijaya και αργότερα o Majapahit έκαναν εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία. Οι τοπικοί άρχοντες απορρόφησαν σταδιακά τις ξένες πολιτιστικά, θρησκευτικά και πολιτικά πρότυπα από τους πρώτους αιώνες μ.Χ., και ο ινδουιστικά και ο βουδιστικά βασίλεια άκμασαν. Η ιστορία της Ινδονησίας έχει επηρεαστεί από τις ξένες δυνάμεις που τις προσέλκυσαν οι φυσικοί πόροι της. οι μουσουλμάνοι έμποροι έφεραν το Ισλάμ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πολέμησαν η μία την άλλη για το μονοπώλιο του εμπορίου των μπαχαρικών στα νησιά Μολούκες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Ανακαλύψεων. Μετά από τρεις και μισούς αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας, η Ινδονησία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία της Ινδονησίας έκτοτε είναι ταραγμένη, με προκλήσεις που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές, τη διαφθορά, αποσχιστικές τάσεις, μια διαδικασία εκδημοκρατισμού, και περίοδοι της ταχείας οικονομικής αλλαγής. Το σημερινό έθνος της Ινδονησίας είναι ενιαίο με προεδρική δημοκρατία που αποτελείται από τριάντα τρεις επαρχίες.

ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

«Επισκεφτήκαμε την περιοχή για να ανταλλάξουμε απόψεις, να δούμε πως λειτουργεί ο Δήμος και η πόλη. Που στηρίζεται η ανάπτυξη και η οικονομία της περιοχής καθώς και πως λειτουργούν οι κοινότητες που υπάρχουν εδώ στην περιοχή». Αυτά τόνισε ο Ινδονήσιος πρέσβης αναφερόμενος στους λόγους επίσκεψης του και πρόσθεσε πως, πρόθεση του ήταν να συνομιλήσει με τους τοπικούς άρχοντες με στόχο και την συνεργασία τους.

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΙ

Ένα από το δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα, το νησί Μπαλί της Ινδονησίας έχει επισκεφτεί προ 15ετίας ο δήμαρχος Κομοτηνής. Κατά τη συνάντηση του, με το πρέσβη μίλησε για το ταξίδι και τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε, γνωρίζοντας τις ομορφιές αλλά και τους ανθρώπους της. Η εργατικότητα και η διάθεση να εξυπηρετήσουν ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν εντύπωση στον κ. Πετρίδη κατά την επίσκεψη του, και ο κ. Bahanadewa, δήλωσε ικανοποίηση ακούγοντας αυτά τα λόγια. «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία κουβέντα για την πόλη μας, για την περιοχή μας και να κάνουμε μία πρώτη διερεύνηση, για πιθανά πεδία συνεργασίας κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και στον πολιτισμό. Θεώρησα χρέος μου να του πω ότι η εμπειρία που αποκόμισα ως επισκέπτης πριν από 15 χρόνια από τη χώρα του, ήταν η ποιότητα, ο χαρακτήρας, η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων της Ινδονησίας. Την είχαν επισκεφτεί ως τουρίστας αλλά είχα την ευκαιρία να δω όχι μόνο το τουριστικό κομμάτι μίας πολύ όμορφης περιοχής όπως το Μπαλί, αλλά κυρίως τη νοοτροπία ανθρώπων, που για μένα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου και παραμένει σχολείο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, πέρα από τις εμπορικές και άλλες συναλλαγές και μία επικοινωνία πολιτισμική, φιλοσοφική, γιατί και η Ελλάδα έχει να προσφέρει. Θα ήταν χρήσιμη μία πολύ ειλικρινής και πολύ θετική προσέγγιση στον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων και της τέχνης».

Όλγα Τσιούλφα