Πλήρης επιβεβαίωση για το «Αγιορείτικο βήμα» από τον Μητροπολίτη Δωδώνης για την «κίνηση μάτ» του Αρχιεπισκόπου

Loading...


Πλήρης επιβεβαίωση για το «Αγιορείτικο βήμα» από τον Μητροπολίτη Δωδώνης. Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο την κίνηση του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου αναφορικά με την προσφορά εκκλησιαστικής γης σε ανέργους. Υπενθυμίζεται πως το «Αγιορείτικο βήμα» με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου είχε πρώτο προβάλει το θέμα και είχε κάνει λόγο για «κίνηση μάτ» του κ. Ιερώνυμου. Ακριβώς, λοιπόν, τον ίδιο χαρακτηρισμό έδωσε και ο Δωδώνης Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  
Ο κ. Χρυσόστομος είπε πως δεν εχει μιλήσει σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά παρόλα αυτά χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως «κίνηση μάτ» σε όσους λένε τι κάνει η Εκκλησία με την περιουσία της, τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα νομικού τύπου σε δύο μέρες , όπως είπε χαρακτηριστικά,  για να πραγματοποιηθεί αυτή η προσφορά, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα βρεθούν νέοι που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν τη γη ή «να πάνε τζομπαναραίοι» όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί όπως είπε κάποιοι είχαν συνηθίσει στις επιδοτήσεις. Και συμπλήρωσε ότι οι νέοι έχουν κακομάθει…

Κατα τα λοιπά αναφέρθηκε στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού με αφρομή και το πρωτόκολλο συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και είπε : «Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι σημερινό θέμα, υπάρχει αρκετά χρόνια. Έχω λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Όπως πέρυσι στην Ανδόρα όπου κατετέθη το γεγονός ότι ενώ ο άλλος τουρισμός έχει μία κάμψη, ο θρησκευτικός έχει δυναμική. Η Εκκλησία αποβλέπει σε μία σύμπραξη με την ελληνική κυβέρνηση. Να την βοηθήσει να φέρει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα μας, που έχει προβλήματα και να λυθεί, ενδεχομένως, ένα μέρος απ΄τα προβλήματα αυτά. Όταν έρθει κόσμος σε ένα τόπο, σ΄ένα νησί, από το ‘Αγιο Ορος ως την Κρήτη, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και θα δουλέψει και η τοπική αγορά». Ενώ όσον αφορά στο σλόγκαν που χρησιμοποιεί ο ίδιος είπε : Το σλόγκαν το δικό μου είναι «εκεί που θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα της αναψυχής τους θα θυμηθούν και την ψυχή τους». Επίσης αποκάλυψε πως ετοιμάζεται σχετικό συνέδριο στην Ορεστιάδα. 

Ερωτώμενος αναφορικα με το θέμα των φημών περί πλουτισμού κάποιων Ιεραρχών δε θέλησε να γίνει κριτής όπως είπε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως  οι αρμόδιες αρχές θα βρουν την άκρη» και ότι δεν πρόκειται να κουκουλωθεί το θέμα.
Για τον ρατσισμό σχολίασε:«Ως προς τον ρατσισμό είμαστε ο μόνος χώρος που δεν συμμεριζόμαστε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά». 
Για την εκκλησιαστική περιουσία επισήμανε: «Είναι ένας μύθος, Κι είναι μύθος διότι η Εκκλησία δεν έχει άδηλους αλλά δηλωμένους πόρους. Σήμερα με την κρίση τα περισσότερα ακίνητα είναι άδεια και όσοι παραμένουν σ΄αυτά δεν πληρώνουν. Που θα βρει λοιπόν η Εκκλησία τα έσοδα για να κάνει αυτό που επιθυμεί;». Είπε ακόμη «Υπάρχει χρέος από χρεολύσιο που δεν μπορεί τρόπο να το καλύψει. Πήραμε μετοχές της Εθνικής που έφτασαν 16 και τώρα έχουν 1,5», ενώ συμπλήρωσε με νόημα για την οικοομική κατάσταση της Εκκλησίας «Όλα κινδυνεύουν»!
Για το παγκάρι διευκρίνισε: «Το παγκάρι, τόνισε, έχει ελαχιστοποιηθεί. Για παράδειγμα, όταν μετράμε, στους καλύτερους μήνες τον Ιούλιο και Αύγουστο, 25.000 κομμάτια των ενός, των δύο και των 5 σέντς καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν επαρκούν στο κόστος του κεριού ή στη πληρωμή του ανθρώπου που σβήνει τα κεριά. Τα παγκάρια σε όλη την επικράτεια, αλλά και γενικότερα τα εισοδήματα, μιας εκκλησίας, μιας μητρόπολης κλπ. είναι μειωμένα».
Για την πληρωμή των κληρικών: « Αν χρειάζεται το κράτος τους πνευματικούς πατέρες που εξυπηρετούν τις πνευματικές ανάγκες του Λαού, πρέπει να το πληρώσει. Όπως πληρώνει τον αγροφύλακα για να φυλάει αγρούς, τον χωροφύλακα για να φυλάει την έννομη τάξη και την ασφάλεια μας κλπ.».
Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας: «Για το χωρισμό; Ποτέ δεν ήμουν αρνητικός σε μια τέτοια απόφαση, την οποία θεωρώ λυτρωτική για την Εκκλησία, γιατί ο καθένας θα σταθεί στα δικά του πόδια χωρίς δεκανίκια» και συμπλήρωσε πως όποιος δε θέλει τους παπάδες να το πει προεκλογικά!