Αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων στους Άγιους Αναργυρους Μουζακίου Καρδίτσας(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Τo χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας, γέμισε από παιδικές φωνές και από τους χωριανούς οι οποίοι ήλθαν στην γενέτειρά τους να ζήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας πνευματικά.

 Την Μ. Πέμπτη τα μεσάνυκτα τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στην Οδό του Μαρτυρίου Του Ιησού Χριστού, ενώ την Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου, αναβίωσε το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Κυρίου μας. Το βράδυ της Αναστάσεως, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι παρέμειναν και στην Θεία Λειτουργία, μοιράζοντας στο τέλος ως ευλογία 100 συσκευασμένα (αυγά και κουλούρι).

Μέσα σε αυτό το κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, αναβιώθηκαν πολλά έθιμα τα οποία έχουν εκλείψει. Την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης, μαζί με τον πολιτιστικὸ σύλλογο «Άγιοι Ανάργυροι» και όλους τους χωριανούς σε έναν μεγάλο κύκλο, χόρεψαν παραδοσιακά Πασχαλιάτικα τραγούδια, που όμως όπως το ορίζει η παράδοση γίνεται χωρίς όργανα και τραγουδιούνται σε κύκλο όλοι μαζί.

Τους χωριανούς καλώς όρισε ό π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία τραγούδησαν δίνοντας την δική τους νώτα στην έναρξη της εκδήλωσης. «Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι ‘μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι».

Ντόπιοι και καλεσμένοι συγκινήθηκαν με την φωνή της υπερήλικης Κας Ελένης και της Κας Βασιλικής που μας συγκίνησαν με τα παραδοσιακά τραγούδια και την φωνή τους.

Ο πολιτιστικός Σύλογος «Άγιοι Ανάργυροι» παρέθεσε μετά κέρασμα στο καφενείο του χωριού. 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες