Ασταμάτητες οι τουρκικές προκλήσεις… Συνεχίζει τις εργασίες του το «Μπαρμπαρός»

Loading...


Συνεχίζει τις εργασίες του το Μπαρμπαρός και σχετική ανακοίνωση θα γίνει σήμερα από την Τουρκία, εκ μέρους του ψευδοκράτους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το “υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το “ΥΠΕΞ” σημειώνει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί στην τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά τον τερματισμό της οδηγίας για τις εργασίες του Μπαρμπαρός αναμενόταν ότι η ε/κ πλευρά θα τερμάτιζε τις γεωτρήσεις. “Ωστόσο, παρά τις καλής πρόθεσης προσπάθειές μας στο θέμα των πόρων φυσικού αερίου, βλέπουμε ότι η ε/κ διοίκηση επιμένει να συνεχίζει τις δραστηριότητες που άρχισε μονόπλευρα”, προστίθεται. Η “ε/κ διοίκηση” – όπως αποκαλείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – «επέκτεινε τις υφιστάμενες γεωτρήσεις για τις οποίες είχε προβεί σε ανακοινώσεις στις 20 Νοεμβρίου 2014 και μέχρι τις 19 Μαρτίου 2015 πρόσθεσε νέο πεδίο γεωτρήσεων, ενώ διεύρυνε την περιοχή όπου θα γίνουν οι εργασίες με την ανακοίνωση στις 30 Δεκεμβρίου και επιμηκύνει την διάρκειά τους μέχρι τις 29 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, προστίθεται , «ο Ε/κ ηγέτης Αναστασιάδης (όπως αποκαλεί το «ΥΠΕΞ» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) σε δήλωσή του στις 5 Ιανουαρίου 2015 συνεχίζει να θέτει προϋποθέσεις για την επάνοδό του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι στους φυσικούς πόρους, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μετά από μια συνολική λύση».

Οπως αναφέρει το «ΥΠΕΞ», υπό το φως αυτών των εξελίξεων, όπως είχαν προειδοποιήσει και στο παρελθόν, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση «στη μονομερή διαχείριση των φυσικών πόρων από την ε/κ πλευρά χωρίς να λαμβάνονται υπόψην τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». “Γι αυτό το λόγο το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις εργασίες του στην περιοχή στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί στην ΤΡΑΟ”, αναφέρεται και προστίθεται πως σχετική ανακοίνωση θα γίνει σήμερα από την Τουρκία εκ μέρους του ψευδοκράτους, «και όλες οι σχετικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων γεώτρησης, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τ/κ “λαού”, θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Τουρκία».

Αναφέρεται επίσης ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως μέχρι την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, ο πιο σωστός δρόμος είναι οι έρευνες, η εξόρυξη και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί, να γίνονται με συνεργασία των πλευρών. Προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις της τ/κ πλευράς του 2011 και 2012 βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Καλεί δε την ε/κ πλευρά «να αφήσει τις μονόπλευρες πράξεις», να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να είναι υποβοηθητική στην δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας που χρειάζεται για την επιτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως έχει καθοριστεί και στο κοινό ανακοινωθέν.Ετικέτες