Το 5ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

Loading...


Το πέμπτο σε σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού  Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσηςΕλλαδος κ. κ. Ιερώνυμος Β´ στην Καλλιθέα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με την επωνυμία «Αποστολή Αγάπης» θα έχει υπό την προστασία του και θα διανέμει τρόφιμα σε 200 οικογένειες ανασφάλιστων εμπόρων και αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης του προγράμματος στήριξης των ανασφάλιστων εμπόρων της πρωτεύουσας  και των οικογενειών τους όπως ειπώθηκε στην ανακοίνωση στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 07 Δεκεμβρίου με γνώμονα την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και η απόγνωση και η απελπισία τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στη διάρκεια των εγκαινίων επεσήμανε: « Μακάρι του χρόνου να μην έχουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία να μην υπάρχουν κέντρα ενίσχυσης των αναγκών των συνανθρώπων μας αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα και ο κόσμος δεν υποφέρει, αν αυτό όμως δεν συμβεί, εδώ είμαστε δίνουμε το παρόν προσθέτουμε στο δυναμικό μας νέες εστίες ανακούφισης να καταλαγιάσουμε τον πόνο και τις δυσκολίες ανθρώπων που ήταν νοικοκύρηδες με οργάνωση και με μια περιουσία ένα μαγαζί, ένα κατάστημα, μια επιχείρηση,που αγωνίστηκαν χρόνια για να ορθοποδήσει και να επιτύχουν και έρχεται η κρίση να σβήσει και να γκρεμίσει όλα τους τα όνειρα. Και το χειρότερο αυτόπου τους μένει η περηφάνια να κινδυνεύουν να την χάσουν κι αυτή αφού δεν υπάρχουν περιθώρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αυτήν την φοβερή εικόνα αποκομίζουμε στη καθημερινότητα μας και εδώ η Εκκλησία έρχεται με μια μεγάλη αγκαλιά που όλους τους χωρά να τονίσει ότι εδώ είμαστε δεν θα σας αφήσουμε μόνους θα σας στηρίξουμε να ορθοποδήσετενα δώσουμε αγώνα για την επιβίωση τη δική σας, τωνοικογενειών και των παιδιών σας».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνος Ασκούνηςτόνισε: « H ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του δεύτερου στο χώρο του Δήμου Καλλιθέας, αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας. Δεν πρόκειται για κοινότοπη φιλανθρωπία.

Συνιστά έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, που αποσκοπεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του πολίτη, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τούτο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.»


 

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: « Όπως βλέπετε η Αποστολή μας έχει δρόμο να διανύσει. Σε κάθε σταθμό της σας θέλουμε κοντά μας να συνυπογράφουμε την αμοιβαία θέληση για ουσιαστικό έργο. Βάζουμε τα θεμέλια για να βαστάξουμε το ηθικό και την αξιοπρέπεια των οικονομικά ασθενέστερων και να εγγυηθούμε τη βοήθεια μας. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας, εδώ και καιρό, τσακίζει τις καρδιές και η ανάγκη στέλνει στρατιές ανθρώπων στην απόγνωση. Σαν τυφώνας, η κρίση σαρώνει όλο και περισσότερους. Τώρα,  ο καθένας μας ας μετρήσει τη σχέση του με τον Χριστό, τη σχέση του με τον «πλησίον», μ’ αυτόν που κάθε φορά βρίσκεται δίπλα του και σηκώνει τον μικρό ή μεγάλο σταυρό του. Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να μη χρησιμοποιεί ως άλλοθι τον προσωπικό του σταυρό και ας δει τον μεγαλύτερο σταυρό που καλούνται να σηκώσουν αμέτρητοι «πλησίον».

Είναι το πέμπτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αθήνα και το βάζουμε στην υπηρεσία του συνόλου των ανασφάλιστων εμπόρων και των οικογενειών τους σύμφωνα με τις εντολές του Αρχιεπισκόπου μας , ώστε να ελαφρύνουμεαυτόν το Σταύρο που σηκώνουν καθημερινά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν είμαστε μόνοι μας έχουμε υποστηρικτές, φορείς που πιστεύουν, αναγνωρίζουν το έργο μας και διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα αλληλεγγύης, τον Δήμο Καλλιθέας που για δεύτερη φορά μας εξασφαλίζει το χώρο, το Κοινωφελές ´Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ που θα στηρίζει τούτο το εγχείρημα και έχουμε την τιμή σήμερα να βρίσκονται κοντά μας στελέχη του, όλους εσάς που με την αγάπησας, μας περιβάλλεται, μας δυναμώνεται και μας πεισμώνεται για μια πιο δυναμική συνέχεια και δημιουργική ανταπόκριση.

Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Σαν μια γροθιά, σαν ένας άνθρωπος θα απαντήσουμε με την αλληλεγγύη μας σε κείνους, που έγιναν από δανειστές δεινάστες.

Δεν θέλω να παραλείψω τους συνεργάτες μου, τα στελέχη της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, το προσωπικό της αποθήκης που αγωνίζονται καθημερινά για τα αποτελέσματα που είδαμε χθες βλέπουμε σήμερα και συνεχίζουμε πίστα να βοηθήσουμε να αλλάξει η ζωή μας».


 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου,  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  κ. Αθανάσιος  Σκορδάς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας , στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.