Τι έλεγε ο Μακαριστός Χριστόδουλος για την εκκλησιαστική περιουσία

Loading...


Επιμέλεια:Μάνος Χατζηγιάννης 

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά του στην εκκλησιαστική περιουσία το «Αγιορείτικο βήμα» θυμίζει σήμερα τι έλεγε για αυτήν σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιώντης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 07 Οκτωβρίου 2002 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Το απόσπασμα έχει ως εξής:
«Η περιουσία της Εκκλησίας στην υπηρεσία του πολυεπίπεδου έργου Της

Στο έκτο τμήμα της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αποτελεί συστηματικό μέλημα η ανάπτυξη και αξιοποίηση της εναπομείνασας εκκλησιαστικής περιουσίας -που επί δεκαετίες λυμαίνονται «αετονύχηδες» και για την οποία έχουν κατασκευαστεί δόλια διάφοροι μύθοι- γιατί η οικονομική επάρκεια της Εκκλησίας υπηρετεί το ευεργετικό για το λαό πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό Της έργο και Την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
Όπως υπογράμμισε, η Εκκλησία κινείται με σύνεση, αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και διαφάνεια, το δε σύστημα διαχείρισης των περιουσιακών Της στοιχείων παρουσιάζει μία άκρως θετική και επαινετή εικόνα.
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σύσταση δύο Α.Ε., μίας για τη διαχείριση και απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ Κ.Π.Σ. και μίας για την ανέγερση και αξιοποίηση χώρων στάθμευσης σε διάφορες πόλεις, αλλά και της Ανώτατης Εξελεγκτικής Επιτροπής, που ελέγχει τη νομιμότητα συμβάσεων για έργα αξίας άνω των 100.000.000 δρχ. και της οποίας τον, καταρτισθέντα υπό της Ε.Κ.Υ.Ο. και εγκριθέντα από την Δ.Ι.Σ., Κανονισμό λειτουργίας πρόκειται να εξετάσει η Ι.Σ.Ι. Περαιτέρω, σημείωσε την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν την τελευταία πενταετία, χωρίς ουδεμία εκποίηση, τα διαθέσιμα της Εκκλησίας, αλλά και την αυτή πορεία που παρουσιάζουν τα έσοδά Της, ενώ επισήμανε ότι η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Ε.Κ.Υ.Ο. και η αύξηση των εσόδων επέτρεψαν την υλοποίηση σειράς αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών (πρόσθετη ασφάλιση των μοναχών και των μοναζουσών της Εκκλησίας μας, αλλά και των μοναχών της Αγιοταφικής Αδελφότητας και του Σινά, αγορά ιδιόκτητης στέγης για το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες, πρόγραμμα ανάπτυξης των Βρεφονηπιακών Σταθμών, ενίσχυση του ποιμαντικού προγράμματος επιδότησης της απόκτησης τρίτου παιδιού στις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης κ.α.).»