Που διαφέρουν και που ενώνονται οι ρόλοι Εκκλησίας-Πολιτείας ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος (φωτο)

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Νέα πολιτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου χθες από το Κιλκίς όπου ο κ. Ιερώνυμος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης, λόγω του σπουδαίου κοινωνικού και φιλανθρωπικού του έργου. Κατά σειράν η τέταρτη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών...Σε αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε και που διαφέρουν, αλλά και που ενώνονται οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση αυτή του Αρχιεπισκόπου στην παρούσα φάση οπότε οι πολιτικοί ταγοί της χώρας αποδεικνύονται κατώτεροι του αναμενομένου και αδυνατούν να συμπράξουν για το καλό του τόπου παρά τις συνεχείς επαφές τους και τις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Σε αυτήν την τέταρτη αμιγώς πολιτική του παρέμβαση όμως ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε και μια νέα διάσταση αναφορικά με τη στάση που καλείται να κρατήσει η Εκκλησία. 

Απαντώντας εμμέσως στο ερώτημα που κατα καιρούς έχει τεθεί από διάφορους πολιτικούς αλλά και θρησκευτικους παράγοντες του τόπου αναφορικά με το αν η Εκκλησία πρέπει να ομιλεί για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, ο κ. Ιερώνυμος σχολίασε με νόημα: Η ενασχόληση με τα προβλήματα του ανθρώπου είναι και δικό μας έργο, ενώ τα πολιτικά είναι άλλων. Εκεί, όμως που τηρούνται τα όρια και υπάρχει συνεργασία, υπάρχει και ελπίδα…

Πάντως ο κ. Ιερώνυμος επέμεινε στο θέμα συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας λέγοντας: «ο λαός μας χρειάζεται την συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία, άλλωστε η ετυμολογία της λέξης «πολίτης» φανερώνει ότι είναι αυτός που ασχολείται με τα προβλήματα της πόλης, στο πέρασμα του χρόνου όμως άρχισε να χρησιμοποιείται και πολιτικά. Καλούμαστε να γνωρίζουμε πού φτάνουν τα όριά μας, γιατί κάθε φορά που τα υπερβήκαμε συνέβησαν άσχημα πράγματα»

Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει και τη φράση που πρώτα είχε πει από το Χαλάνδρι προ ημερών «πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα» λίγο περισσότερο διανθισμένη αυτή τη φορά και με νέα μηνύματα που έχουν να κάνουν με την….εξωτερική βοήθεια. 
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε βοήθεια από άλλους, πρέπει να φανούμε μόνοι μας δυνατοί. πρώτα πρέπει να θυσιαζόμαστε για την πατρίδα μας και μετά για τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα» τόνισε χαρακτηριστικά…

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ανοίξει για τα καλά πλέον τον κύκλο των πολιτικών του παρεμβάσεων ενώ αναμένεται να συνεχίσει στ οίδιο μοτίβο και στις υπόλοιπες επισκέψεις του το επόμενο χρονικό διάστημα με πρώτη αυτή στη Λευκάδα την ερχόμενη Κυριακή. 

Με τον τρόπο αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει μια εικόνα υπεύθυνου και ενωτικού πνευματικού ηγέτου κόντρα στην πολιτική «τσαπατσουλιά» των κυβερνωντών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στον απλό λαό. 

1
1
1
1