Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν είναι παράταξη (φωτο)

Loading...


«Με αγάπη και ελευθερία να διακονούμε τον συνάνθρωπό μας»

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

«Καλούμαστε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας να γνωρίσει το Θεό σε ένα κλίμα αγάπης και ελευθερίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το διήμερο συνέδριο κατηχητών της Αρχιεπισκοπής που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στον Αυλώνα Αττικής.
Αναπτύσσοντας το θέμα της ελευθερίας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η διακονία του Χριστού μας δεν έχει στόχο να κάνει οπαδούς. Δεν έχει κτητικές βάσεις. Δεν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια για να κάνουμε μία παράταξη. Σκοπός μας είναι να ζήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κύριο κι όταν συμβεί αυτό μαθαίνουμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Η αγάπη, εξάλλου, είναι το πρώτο και το τελευταίο μέσα στη διακονία μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής κρίσης και στα προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν στο μέλλον τους νέους ανθρώπους και υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να στηρίζουμε τους νέους, να κάνουμε πράξη το μήνυμα του Χριστού και να μην είμαστε άνθρωποι της κατανάλωσης, άπληστοι και ατομιστές. Πρέπει να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία των παιδιών».

Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν χρειάζεται να σκορπίζουμε τον πανικό, ενώ παρότρυνε τους κατηχητές να συμβουλεύουν τους νέους πως «με αγωνιστικότητα και πνεύμα Χριστού μπορούμε να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε τις όποιες δυσκολίες».

1

Κατόπιν μετά τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας Αρχιμανδρ. Συμεών Βενετσιάνου, ακολούθησαν η εισήγηση του Αρχιμανδρ. Μεθόδιου Κρητικού με θέμα «Ποιον κατηχητή έχουν ανάγκη τα παιδιά σήμερα; και του Πρωτοπρ. Αντώνιου Καλλιγέρη με θέμα «Η ενορία ως παιδαγωγούσα κοινότητα».

Αργότερα οι κατηχητές θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας μέσα από τις οποίες θα επεξεργαστούν υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση συντονιστή, σχέδια κατηχητικού μαθήματος όλων των βαθμίδων κατήχησης βάσει της θεματολογίας της κάθε ομάδας.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με συζήτηση επί των εισηγήσεων και των αποτελεσμάτων των εργασιών των ομάδων, καθώς και προτάσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη σύγχρονη κατήχηση. Σκοπός του, ωστόσο, είναι η γνωριμία, η επικοινωνία, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων των στελεχών που διακονούν στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής, αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών, στη συζήτηση και ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με την κατήχηση στη σύγχρονη εποχή.

1