Η Ιεραρχία θα αποφασίσει για το διάλογο με την Πολιτεία -Απέφυγε το ουκρανικό!

Loading...


Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αποστάσεις από το ουκρανικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας παίρνει η Ελλαδική Εκκλησία μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να παραπέμψει   προς εξέταση το καυτό   θέμα  Ουκρανίας σε αρμόδιες επιτροπές της  Συνόδου .  Υπογραμμίζουμε ότι, το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας  απειλεί να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές και επικίνδυνα αδιέξοδα στις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αναμειχθεί στο ζήτημα.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τη ΔΙΣ για το ειρηνικό γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με το οποίο ζητά αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα ο κ. Ιερώνυμος έθεσε υπόψη τους και την υπόλοιπη αλληλογραφία, δηλαδή το σχετικό γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

 Το τριήμερο 19-21 Μαρτίου 2019 θα συνεδριάσει η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συζητήσει και αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το διάλογο με την Πολιτεία.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου κι επισήμως έγινε γνωστό ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου.

Πάντως το το ουκρανικό ζήτημα παραπέμφθηκε στις επιτροπές και είναι άγνωστο εάν συζητηθεί στην επόμενη Ιεραρχία, εν αναμονή των αποφάσεων από αυτές. Η κίνηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη υπεκφυγή της συζήτησης επί της αναγνώρισης της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας για την οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Την ίδια ώρα, αρκετές Εκκλησίες αναμένουν τη στάση της ΑΘήνας για το ουκρανικό που καθορίσει και θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των υπολοίπων Εκκλησιών!

Πιο αναλυτικά:

Συνήλθε, από την Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Μάρτιο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:
Έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 59 ετών διακονία του ως κληρικού.

Απένειμε το παράσημον του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτοι τον Χρυσούν Σταυρόν μετ’ αστέρος, στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο, για τις πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες αυτού κατά την υπερπεντη-κονταετή διακονία του στον Αμπελώνα της καθ’ Ελλάδα Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ενημερώθηκε δι’ εγγράφου της Ειδικής Επιτροπής δια την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων, στη βάση των επισημάνσεων της Επιτροπής επί του προτεινομένου πλαισίου συμφωνίας που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην προσεχή έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ανέθεσε το θέμα της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Ενέκρινε το υποβληθέν από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου σχέδιο Εγκυκλίου Σημειώματος επί του εορτασμού της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων κατά την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 25ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 31ης Μαρτίου 2019.

Ενέκρινε τον Απολογισμό εσόδων – εξόδων οικονομικής διαχειρίσεως 2018 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.tilegrafima.gr