Αρχ.Ιερώνυμος από το Αργος: Να μη βγουν από τα σχολεία οι Εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Με κάθε λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου του Άργους Επισκόπου Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, με την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ηλιού Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθηναγόρας, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Αργολίδας Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, παρουσία του Ιερού Κλήρου και πλήθος πιστών.

Στο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σκέψεις ορισμένων να κατεβάσουν τις Εικόνες από τα σχολεία δήθεν για λόγους «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως είπε, και τόνισε πως είναι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το παρών μεταξύ άλλων στον εορτασμό έδωσαν οι Βουλευτές Αργολίδος Γ.Ανδριανός και Γ.Γαλέος , ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δ.Καμπόσος,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Α.Χειβιδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Β.Σιδέρης κα. Την όλη εκκλησιαστική επιμέλεια είχαν, ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΑ π. Γεώργιος Σελλής και ο π. Παναγιώτης Κιντής.

Μετά το πέρας της θεία λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση και ανταλλαγή αναμνηστικών στο Δημοτικό Μέγαρο. Χθες το βράδυ χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου καθώς και άλλων Μητροπολιτών έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Πέτρου. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας έψαλλε ο πρωτοψάλτης Φώτιος Κετσετζής.

Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους ο θαυματουργός

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.

Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα. Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργου που θεμελιώθηκε το 1859 επί Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.Έχει διαστάσεις 35 μ. μήκος και 15 μ. πλάτος.

Είναι βασιλική με τρούλο, εσωτερικά τρίκλιτη με δυο σειρές πεσσών, έξη και έξη. Το τέμπλο είναι εξαιρετική τέχνης, ξυλόγλυπτο, έργο του Ι. Μαγιάση (1889). Ο Ναός φέρει τρεις κόγχες και είναι τρισυπόστατος. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, διότι παλιά υπήρχε Ναΐσκος εκεί πλάι, τον οποίον κατεδάφισαν όταν έγινε ο νέος Ναός. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που θεωρείται ως ο πρώτος που κήρυξε στο Άργος τη νέα θρησκεία.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του σήμερα το πρωί…

ARXIEPEIKOPOS_ARGOS1.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS4.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS7.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS9.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS10.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS15.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS17.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS19.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS20.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS21.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS25.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS26.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS27.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS32.jpg
ARXIEPEIKOPOS_ARGOS34.jpg


Ετικέτες