Περί της αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Loading...


Διευκρινήσεις για την αναστύλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα δίνει με ανακοίνωσή της η Επισκοπή Καρπασίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Επειδή με δημοσιεύματα του Τύπου επιρρίπτονται ευθύνες τόσο στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, όσο και στον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, για κωλυσιεργία και  παρεμπόδιση της αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω για αποκατάσταση της αλήθειας.
1ον   Μετά από συζητήσεις που είχαμε με την Τεχνική Επιτροπή της δικής μας πλευράς αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία μέσω των δύο Τεχνικών Επιτροπών και του Ο.Η.Ε.

2ον Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών, παρουσία της Τεχνικής Επιτροπής της δικής μας πλευράς, ζητήσαμε να εκπροσωπείται η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στις διαβουλεύσεις των Τεχνικών Έπιτροπών με την U.N.D.P (Ο.Η.Ε), όπως επίσης να έλθουμε, ως Εκκλησία, σε άμεση επαφή με την U.N.D.P, ώστε να συζητήσουμε τις βασικές λεπτομέρειες του Συμβολαίου που θα υπογράφαμε.

3ον Τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την U.N.D.P στα γραφεία της Επισκοπής, παρουσία και του κ. Μενέλαου Μενελάου, εκπροσώπου του Διπλωματικού Γραφείου του Προεδρικού. Εκεί αποφασίστηκε να δώσουμε τα προσχέδια της Ομάδας Καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και η  U.N.D.P να τα μελετήσει και να επανέλθει με προσχέδιο συμφωνίας. Το προσχέδιο μας στάληκε για να το μελετήσουμε.

4ον Σε ευρεία συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Μακαριωτάτου, παρουσία της επικεφαλής της U.N.D.P κας Tiziana Zennaro και του κ. Μενελάου, συζητήθηκαν κάποια επιμέρους σημεία επί του προσχεδίου που μας παραδόθηκε και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υπογραφή της.

5ον Κατά την ορισθείσα ημερομηνία η κα. Tiziana Zennaro δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση και μας ενημέρωσε μέσω του κ. Μενελάου ότι αναμένει κάποιες οδηγίες από τα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Η.Ε στη Νέα Υόρκη για να μπορέσει να προχωρήσει. Πέρασαν από τότε δύο σχεδόν μήνες χωρίς καμία ενημέρωση, παρ’ ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες εκ μέρους μας μέσω του διπλωματικού γραφείου του Προεδρικού.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία όχι μόνον καμία κωλυσιεργία ή παρεμπόδιση παρεμβάλει, αλλά αντιθέτως λαμβάνει πρωτοβουλίες και πιέζει ώστε να αναστηλωθεί, χωρίς να απεμπολεί τα θρησκευτικά της δικαιώματα, το συντομότερο δυνατό.

Θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και η παραπληροφόρηση, από ορισμένους κύκλους, είναι κακόβουλα και ζημιώνουν τόσο τις ενέργειες της Εκκλησίας όσο και της Πολιτείας για την καλύτερη και συντομότερη διευθέτηση του όλου θέματος.

Δηλώνουμε απερίφραστα για μία ακόμα φορά ότι η Αρχιεπισκοπή, η Επισκοπή Καρπασίας μαζί με τη Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής της πολύπαθης Καρπασίας μας.

Εκ του Γραφείου της Επισκοπής Καρπασίας,
10 Ιανουαρίου 2013.