«ΥΠΕΞ»: Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τις εκκλησίες

Loading...


Αβάσιμο και απαράδεκτο χαρακτηρίζει το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα το νομοσχέδιο 4347 που ενέκρινε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, το οποίο καθιστά την Τουρκία υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή εκκλησιών κι άλλων χριστιανικών τόπων λατρείας που κατέχονται παράνομα, εντός της χώρας και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Σχολιάζοντας σε γραπτή δήλωση το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι το κείμενο περιέχει «αβάσιμους ισχυρισμούς και ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Ισχυρίζεται επίσης ότι «δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη μουσουλμανική-τουρκική κληρονομιά στη νότια Κύπρο», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, «αγνοεί η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής».

Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι «οι Ε/κ, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και άνθρωποι από άλλες θρησκείες που ζουν στην Κύπρο, μπορούν ελεύθερα να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Επίσης αναφέρεται ότι «λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς» και ότι το 2013 ολοκληρώθηκε η αναστήλωση τριών εκκλησιών στα κατεχομένα, ενώ συνεχίζεται η αναστήλωση δέκα θρησκευτικών και ιστορικών χώρων.

Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ακόμα ότι η διαδικασία για την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα «έχει επιταχυνθεί με τις θετικές προσπάθειες της τ/κ πλευράς».

Τέλος, εύχεται το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής «να μη βλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών». Ετικέτες