Συγκίνηση στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο: Θεία Λειτουργία 41 χρόνια μετά(ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Της Ευγενίας Σέργη

Ο χρόνος στο Παλαίκυθρο σταμάτησε στις 14 Αυγούστου 1974.

Σήμερα 16 Αυγούστου 2015 οι μνήμες ξύπνησαν. Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι τότε έγιναν σήμερα ενήλικες και έφεραν στη μνήμη τους την τελευταία μέρα. Τίποτα δεν είναι ίδιο.

Περίμεναν 41 χρόνια και σήμερα οι πρόσφυγες του Παλαικύθρου με δάκρυα στα μάτια μετέβησαν στο κατεχόμενο χωριό τους και παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία στη βεβηλωμένη εκκλησία της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος. Τα κεριά που ανάβετε σήμερα, είπε στους πιστούς, δίνουν την ελπίδα ότι θα έλθει η λύση του Κυπριακού.

Στη λειτουργία παρέστησαν επίσης ο μουφτής της Κερύνειας Φουάτ Τοσούν ως εκπρόσωπος του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι και η κυρια Σάλπι Εσκιτζιάν, εκπρόσωπος του γραφείου του Διαθρησκευτικού Διαλόγου, που τελεί υπό την αιγίδα της σουηδικής Πρεσβείας.

Είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται άδεια από τις κατοχικές δυνάμεις για να μεταβούν οι πρόσφυγες του Παλαικύθρου στο κατεχόμενο χωριό τους και να τελέσουν λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας.

Στην Εκκλησία όπου οι περισσότεροι βαφτίστηκαν, που παντρεύτηκαν. Όπως η Ειρήνη Γαβριήλ, κοινοτάρχης του κατεχόμενου Παλαίκυθρου, η οποία φανερά συγκινημένη έφερε στη μνήμη της τις τραγικές εκείνες ώρες του 74 αλλά και τις στιγμές χαράς πριν την εισβολή.

«Εκεί παντρεύτηκα, εκεί έκανα τόσα όνειρα κρατώντας το χέρι του αγαπημένου μου συζύγου που ακόμη αγνοείται», λέει με δάκρυα στην κάμερα του ΑΝΤΕΝΝΑ και σημειώνει πως η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς και πόνου.

Για επιστροφή στα πάτρια εδάφη προσευχήθηκαν σήμερα περισσότεροι από 200 πρόσφυγες από το Παλαίκυθρο.

Κρατούσαν άρτους και λαμπάδες και μετά τη Θεία Λειτουργία περπάτησαν στους γεμάτους από αναμνήσεις δρόμους του Παλαικύθρου.

Κάποιοι χτύπησαν την πόρτα στο σπίτι τους, στο οποίο διαμένουν Τούρκοι έποικοι, ενώ άλλοι στάθηκαν βουβοί και δακρυσμένοι μπροστά στο χώρο όπου κάποτε ήταν το σπιτικό τους.

Εικόνες ερήμωσης και στο κοιμητήριο του Παλαικύθρου

Η μετάβαση στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο έγινε με τρία λεωφορεία από νωρίς το πρωί, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μετέβησαν και με ιδιωτικά αυτοκίνητα.  

 

 Ετικέτες