Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στην γενέτειρά του Τάλα Πάφου στον νεόδμητο Ι.Ν. Γεννήσεως του Χριστού, που αναγέρθηκε με δική του πρωτοβουλία, φροντίδα και συνεισφορά.

Συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

Τον Θ. Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Παίρνοντας αφορμή από το ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας είπε ότι ο Χριστός απευθύνει σε όποιον θέλει να Τον ακολουθήσει τρεις προστακτικές.

«Απαρνησάσθω εαυτόν». Παράδοξο. Έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως. Ομως σημαίνει απάρνηση του παλαιού εαυτού μας «συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις» (Γάλ. ε,24). Και σημαίνει ακόμη αυταπάρνηση, δηλ. σπάσιμο του κιγκλιδώματος του εγωϊσμού και της ιδιοτέλειάς μας και άνοιγμα προς τους άλλους με διάθεση αγάπης, προσφοράς και θυσίας.

«Αράτω τον σταυρόν αυτού» η δεύτερη προστακτική. Το «αυτού» τονίζει οτι όλοι εχομε κάποιο σταυρό να «άρουμε», να σηκώσουμε: Κάποια αποτυχία, δυσπραγία, θλίψη, ασθένεια, θάνατο προσφιλούς μας. Αλλά και η Κύπρος ολόκληρη σηκώνει δεκαετίες τώρα το σταυρό που της προκάλεσε το πέλμα του Αττίλα με την εισβολή και κατοχή του Β. τμήματός της και εσχάτως φέρει και τον σταυρό της οικονομικής κρίσεως. Το βάρος του σταυρού είναι πάντα και αντιστρόφως ανάλογο με τον βαθμό της εμπιστοσύνης μας στην αγάπη του Θεού. Και όταν η θέλησή μας ταυτισθεί με την θέληση του Θεού, ο σταυρός παύει να υπάρχει, όπως, όταν ταυτισθούν τα δύο ξύλα του Σταυρού. Τότε πετυχαίνουμε την άρση του σταυρού και πιστεύουμε στην τελική νίκη.

«Ακολουθήτω μοι» είναι η φυσική συνέπεια της εφαρμογής των δύο προηγουμένων προστακτικών. Τότε ο πιστός ακολουθεί απαρέγκλιτα τα ίχνη του Χριστού και η Χάρη του Θεού τον ενισχύει και τον ανακαινίζει διαρκώς. Η «οδός» και το τέρμα αυτής της πορείας, ο αγωνοθέτης και το βραβείο είναι ο Χριστός, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ετέλεσε τα ιερά Μνημόσυνα των αειμνήστων γονέων του.Ετικέτες