Πασχαλινό μήνυμα Λευκάδος Θεόφιλου: Ολοζώντανος ανάμεσά μας ο Χριστός

Loading...


Έξω από τη ζωή της Εκκλησίας δε βεβαιώνεται και δεν κατανοείται το γεγονός της Αναστάσεως. Μόνον όταν θα ενωθούμε με τον Χριστό, διά των μυστηρίων, θα Τον γνωρίσουμε, αναφέρει στο πασχαλινό μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

 «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί,

Πάσχα Κυρίου Πάσχα…».
(Καταβασία του Πάσχα)

Αγαπητοί Πατέρες και προσφιλείς αδελφοί εν Κυρίω,

Το γεγονός της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού μας, για το οποίο «σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει», αποτελεί τη βάση της χριστιανικής πίστεως και το περιεχόμενο του ευαγγελικού κηρύγματος. 
 Xωρίς την Ανάσταση η πίστη μας θα ήταν μια δυνατή ιδεολογία, όχι όμως «καινή κτίση». Με την Ανάσταση ο Χριστός σφραγίζει το έργο της απολυτρώσεως που εγκαινιάσθηκε με την ενσάρκωση και εκπληρώθηκε με το Σταυρό. Ο «Πρωτότοκος εκ των νεκρών» (Κολ. 1,18) εισήλθε πρώτος στο νέο κόσμο. Ο αναστημένος Χριστός θεμελιώνει την προσδοκία όλων μας για την ανάσταση της εσχάτης ημέρας.

Ο Χριστός με την Ανάστασή Του είναι ζωντανός μέσα στην Εκκλησία. Ρητή ήταν η υπόσχεσή Του: «Ιδού εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος». (Ματθ. 28,20). Τον βλέπουμε, Τον ζούμε, Τον γευόμεθα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Γινόμεθα κοινωνοί της αναστάσιμης χαράς με την συμμετοχή μας στη ζωή του Αναστάντος Χριστού. Κινούμεθα μέσα στον κόσμο των θλίψεων και των περιπετειών με την αίσθηση της δικής Του παρουσίας. Όταν Τον καλούμε να μας ελεήσει, να μας σώσει από τις πανουργίες των δαιμόνων, να μας λυτρώσει από τα λυπηρά της ζωής, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δίπλα μας «βοηθός και σκεπαστής».

Εμείς βαπτισθήκαμε στο θάνατο του Χριστού (Ρωμ. 6,3) για να ζήσουμε «εν Χριστώ». Εκείνος κατοικεί στο ναό του σώματός μας. Είναι ο άρτος της ζωής μας (Ιωαν. 6, 27-58). Είναι το φως της ζωής μας (Ιωαν. 8,12). Είναι η οδός της ζωής μας (Ιωαν. 14,6). Είναι η ίδια μας η ζωή: «ο Χριστός η ζωή ημών» (Κολ. 3,4), ο παράδεισός μας, όπου όταν γευόμεθα την ίδια την  ζωή του Σώματος και Αίματός Του έχουμε «τον Χριστόν κατοικούντα εν ταίς καρδίαις ημών».

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Έξω από τη ζωή της Εκκλησίας δε βεβαιώνεται και δεν κατανοείται το γεγονός της Αναστάσεως. Μόνον όταν θα ενωθούμε με τον Χριστό, διά των μυστηρίων, θα Τον γνωρίσουμε. Μακριά από τη ζωή της Εκκλησίας υπάρχει αμφισβήτηση και δυσπιστία. Αν θελήσουμε μπορούμε να ακούσουμε τα βήματα του Αναστάντος Χριστού. Μας συνοδεύει κάθε στιγμή και μας προστατεύει. Είναι ολοζώντανος ανάμεσά μας, κοντά μας, μέσα στην καρδιά μας.

Τω δε Αναστάντι Χριστώ και τω του Άδου καταλύσαντι το κράτος δόξα, τιμή και αίνος εις τους αιώνας. Αμήν.

Μετά πατρικών πασχαλίων ευχών και αγάπης

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος