Η επέτειος 25ης Μαρτίου 1821, η «Μακεδονία Ξακουστή» του 1912, η προδοσία των Πρεσπών του 2018

Loading...


Toυ Βασίλειου Ευσταθίου Δρ. Φυσικού, πτ. Θεολογίας (Τμ.Κοιν.Θ.ΕΚΠΑ)
Η φετινή εθνική εορτή ήταν η πρώτη μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν ακριβώς δύο μήνες στις 25 Ιανουαρίου 2019.

Γι᾿ αυτό η εορτή ήταν πλήρης από μηνύματα και αντιδράσεις του λαού σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά της στην ομογένεια του εξωτερικού, προς την κυβέρνηση μέσω των εκπροσώπων και βουλευτών της, οι οποίοι βρέθηκαν έκπληκτοι, σαστισμένοι, αμήχανοι, ως και ενοχλημένοι και ανήσυχοι μπροστά στο άκουσμα πανελλαδικώς του «Μακεδονία Ξακουστή», που προσπάθησαν να απαγορεύσουν, πετυχαίνοντας όμως αντιθέτως την ευρύτερη διάδοσή του (στη Βέροια οι Πόντιοι με το «Μακεδονία Ξακουστή» αιφνιδίασαν τον υπουργό κ. Άγγελο Τόλκα, στην Καλαμάτα με αυτό «πάγωσε» ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος, στην Κόρινθο το τραγουδούσαν κατά την διάρκεια της παρέλασης επί μιάμιση ώρα, στο Σύνταγμα αυτό ακούστηκε ξανά και ξανά από τις μπάντες του στρατού και του πολεμικού ναυτικού, ενώ το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος το τραγούδησε) μπροστά στην όψη των σημαιών που υψώθηκαν παντού με τον Ήλιο της Βεργίνας, μπροστά στις ευθαρσείς έντονες διαμαρτυρίες (στην Πτολεμαίδα οι κάτοικοί της διαμαρτυρήθηκαν με τη ματωμένη ελληνική σημαία από τα επεισόδια με την αστυνομία τον περασμένο μήνα, στα Τρίκαλα διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι με πανό μπροστά στον υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη), ακόμα και μπροστά σε εκφράσεις έντονης δυσαρέσκειας, όπου η αστυνομική επέμβαση ήταν αναγκαία για να διαφυλαχθούν αποστάσεις ασφαλείας και να μπορέσουν να αναχωρήσουν οι κυβερνητικοί (στην Κατερίνη αποδοκιμασίες κατά του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Χρήστο Σίμο και του βουλευτή Πιερίας κ. Χάρη Τζαμακλή, στις Σέρρες αποδοκιμασίες κατά της βουλευτής κα. Αφροδίτη Σταμπουλή, ως και στην Μελβούρνη όπου αποδοκιμάστηκε ο κ. Γιώργος Βαρεμένος), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί δεν παρευρέθηκαν στην εορτή, παρόλο που το είχαν προγραμματίσει, αποφεύγοντας έτσι την συνάντηση με τον λαό και όσα αυτή θα συνεπαγόταν (στην Τρίπολη ακύρωσε την επίσκεψή της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα. Παπακώστα, στην Λάρισα ακύρωσε την επίσκεψή του ο κ. Νίκος Παππάς, στην Έδεσσα δεν παρευρέθηκε όπως είχε ειδοποιήσει ο βουλευτής κ. Ιωάννης Σηφάκης, ενώ στα Γιαννιτσά δεν παρευρέθηκε όπως είχε ειδοποιήσει η βουλευτής κα. Θεοδώρα Τζάκρη).

Ποιος ο λόγος όμως ο λαός σύσσωμος να αντιδρά τόσο έντονα και δυναμικά στην υπογραφή και στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών; Ας δούμε λοιπόν κατ’ αρχάς πως εφαρμόζεται η Συνθήκη από τα Σκόπια μετά την υπογραφή της:
– Αναφέρθηκαν διά του πρωθυπουργού τους Ζάεφ σε Μακεδόνες του Αιγαίου και με δηλώσεις του υποστήριξαν ότι η Μακεδονία είναι μία και Σκοπιανή.
– Ζήτησαν από τον ΟΗΕ να ονομάζονται μακεδονικές όλες οι ιδιωτικές οντότητές τους, όπως σύλλογοι κ.α., που δεν επιχορηγούνται από το κράτος.
– Ο Οργανισμός Τουρισμού των Σκοπίων σε τουριστική έκθεση στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου χρησιμοποιούν το σκέτο «Μακεδονία» στις ταμπέλες και στα στάντ τους, τον Ήλιο της Βεργίνας στα σύμβολά τους και στα διαφημιστικά των κρασιών τους, παρουσιάζοντάς τα αυτά ως διαχρονικά, που έχουν ιστορία 2000 χρόνων! Δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 προτρέπει από τα Σκόπια ότι «πήραμε το Βόρεια Μακεδονία, μην ασχολείστε με τις ταμπέλες στα κρασιά»!
– Το ‘Ουράνιο Τόξο’ ζητεί επισήμως από τις ελληνικές αρχές να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στα σχολεία. Το ίδιο θέμα ανοίγουν στα Σκόπια με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών. Επίσης ζητεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προβλέπει εκκλησιαστική λειτουργία στην γλώσσα αυτή.
– Κατέθεσαν αίτημα αναγνώρισης μακεδονικής Εκκλησίας στην Αριδαία.
– Το BBC ανοίγει χωρίς επιφυλάξεις με μια μόνο μαρτυρία θέμα επίσημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων προσπαθεί να μας πεί ότι αυτό απορρέει ενδεχομένως από την Συμφωνία.
Οι Σκοπιανοί δηλαδή από την επομένη της εφαρμογής της παραβιάζουν συνεχώς την Συμφωνία, μεταξύ άλλων ανοίγοντας και ευθύς εξ᾿ αρχής ζήτημα μειονότητας.

Ας δούμε τώρα και πως εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα από την σημερινή της κυβέρνηση που την εμπνεύστηκε και την υπέγραψε:
– Η Αστυνομία εκτέλεσε τις διαταγές του αριστερόστροφου φασισμού για διάλυση με ληγμένα δακρυγόνα του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
– Στις 28 Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναιδώς απαγόρευσε την ομιλία για την Μακεδονία στο Πολεμικό Μουσείο, που είχε οργανωθεί ένα μήνα νωρίτερα. Την επομένη έκφρασε τον εθνομηδενισμό της ενεργώντας ΕΔΕ κατά δασκάλας στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, επειδή έκφρασε τα πατριωτικά της αισθήματα μοιράζοντας στους μαθητές της φυλλάδια κατά της Συμφωνίας.
– Υπουργός ενοχλήθηκε επειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη η μπάντα του Λιμενικού “παιάνισε” το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», που είναι δημοφιλές σαν δεύτερος Εθνικός Ύμνος, πράγμα που προσέκρουε στις αντιπατριωτικές του ιδεοληψίες. Επειδή ο καταδρομέας Εμμανουήλ Μπουχλής κατά την διάρκεια πτώσης τραγούδησε το εμβατήριο αυτό, το βιντεοσκόπησε και το δημοσίευσε, αποφασίστηκε, ενώ δεν προβλέπεται, η αποβολή του από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
– Η Αστυνομία υπηρετώντας την ανθελληνική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση έκανε συνολικά 98 προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαί Ντε Σπορ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Κατερίνη, την Πτολεμαίδα και τα Γιαννιτσά. Την επομένη των προσαγωγών στα Γιαννιτσά, η αρμόδια υπουργός κα. Παπακώστα δήλωσε ανερυθρίαστα το άκρως φασιστικό, αντιδημοκρατικό και παράνομο ότι «εστιάζουμε στην πρόληψη, όχι στην καταστολή»! Για ποια πρόληψη ανυπόστατη μιλά, και για ποια καταστολή διαμαρτυριών του λαού, προβλεπόμενων και νόμιμων;
– Έλληνας ανιστόρητος υφυπουργός δήλωσε ότι τα σχολικά μας βιβλία περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές.

– Στις 3 Φεβρουαρίου, οι «Ενωμένοι Μακεδόνες του Καναδά» στην «βραδιά Γκότσε Ντέλτσεφ» μέσα στο ανθελληνικό ανιστόρητο παραλήρημά τους γιορτάζουν μπροστά από έναν τεράστιο χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», η οποία περιλαμβάνει σχεδόν τη μισή Ελλάδα.
– Στις 27 Φεβρουαρίου, μετά τις αγριότητες που συνέβησαν και το αίμα που χύθηκε το πρωί στην Πτολεμαίδα, οι αστυνομικοί της Κοζάνης εξέδωσαν ανακοίνωση πως αυτές δεν τους εκφράζουν και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πάψει να τους χρησιμοποιεί για να ανακόπτει την οργή του λαού, του οποίου το θέλημα συνεχώς αυτή παραβιάζει με τις ενέργειές της.
– Στις 28 Φεβρουαρίου έγιναν καρατομήσεις στην αστυνομία της Δράμας, επειδή γιουχαίστηκε ο κ. Τσακαλωτός πριν λίγες μέρες και δεν έγινε καμιά προσαγωγή ή σύλληψη, παρόλο που η αστυνομία έκανε το καθήκον της, προστατεύοντας και αυτόν, και διαφυλάττοντας ταυτόχρονα και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτυρηθεί.
– Το ΚΚΕ χαρακτήρισε αλυτρωτικό το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».
– Έλληνας υποψήφιος ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία.
– Έλληνας Υπουργός κάλεσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να κάνει διάλογο με το ‘Ουράνιο Τόξο’ για το ζήτημα της γλώσσας των «ντόπιων», λες και τα «ντόπια» είναι αποκλειστική γλώσσα του ‘Ουράνιου Τόξου’ και δεν τα μιλούν άλλοι που δεν νιώθουν «Μακεδόνες», αλλά Έλληνες Μακεδόνες.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται η Συνθήκη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Σκοπίων!

Εμείς όμως ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ακύρωσή της στην πράξη, διαμαρτυρόμενοι άφοβα και ακατάπαυστα, και τραγουδώντας, όσο και αν το απαγορεύουν, το «Μακεδονία Ξακουστή». Σε αυτή την επέτειο της 25ης Μαρτίου ακούστηκε και μια παραλλαγή του, προσαρμοσμένη στην σημερινή πραγματικότητα της προδοσίας των Πρεσπών:

Μακεδονία Ξακουστή,
του Αλεξάνδρου η χώρα,
σε πούλησαν στους Σκοπιανούς
και κλαίμε όλοι τώρα.

Ήσουν και θα’ σαι ελληνική,
Ελλήνων το καμάρι,
και δεν θα επιτρέψουμε
κανέναν να σε πάρει.

Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι,
η συμφωνία των Πρεσπών
θα μείνει ακυρωμένη.







tilegrafima.gr