Φθιώτιδος Νικόλαος: Αν κάποιοι Μητροπολίτες παραιτηθούν που θα πάνε; Ο μισθός δε φτάνει…

Loading...


«θα πάρω στο γηροκομείο Στυλίδος άρρωστο Ιερομόναχο από το Άγιον Όρος»

Το θέμα με τους υπέργηρους και ασθενείς Μητροπολίτες άνοιξε για τα καλά μετά την Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας και μαζί προέκυψαν και οι πρώτες αντιδράσεις αναφορικά με το αν πρέπει- και υπό ποιές συνθήκες- να παραιτούνται οι Ιεράρχες. 

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος μιλώντας στο lamiastar ξεκαθάρισε ορισμένα πράγματα για κάποιους εκ των Ιεραρχών, που ακουγεται ότι είναι…ανήμποροι, ενώ υπογράμμισε και τα προβλήματα ενός παραιτηθέντος Μητροπολίτου την επόμενη μέρα της παραιτήσεώς του. 

Συγκεκριμένα ο κ. Νικόλαος είπε: 

-«O Άγιος Καρπενησίου που είναι μεγαλύτερος του Αγίου Φωκίδος ανεβαίνει κάθε Κυριακή στα κατσάβραχα, πάει και λειτουργεί, είναι ακμαιότατος, έχει καθαρότητα πνεύματος. Και είναι κρίμα να συζητείται πως πρέπει να παυθεί ένας Ιεράρχης ο οποίος εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά του»

-«Ο Άγιος Φωκίδος είχε περάσει μια ασθένεια, είναι καλά, λειτουργεί, παρίσταται και μάλιστα πριν από λιγες μέρες ήθελε να παέι στην Αταλάντη να ξεκουράστει, να αλλάξει περιβάλλον και επικοινωνήσαμε μαζί. Είναι μια χαρά…»

Από την άλλη βέβαια ο κ. Νικόλαος επισήμανε πως «Αν κάποιος μόνος του θέλει να αποσυρθεί δεν υπάρχει εμπόδιο», αλλά συμπλήρωσε: 

«Μετά την παράίτηση τι γίνεται..; Όσο έχεις τη σφραγίδα σου, που έλεγαν οι παλαιότεροι, καλά είναι, αλλά την επόμενη μέρα από την παραίτηση δεν σε υπολογίζει κανένας. Έχω προτείνει στην Ιεραρχία οι παραιτούμενοι Μητροπολίτες να μην πηγαίνουν στο περιθώριο, να είναι και στις συνελεύσεις της Ιεραρχίας, άνευ ψήφου, ή να τους βάλουμε σε επιστροπές. Γιατί κάποιοι είναι καλά στην υγεία τους, απλά παραιτήθηκαν λόγω κόπωσης, όπως ο πρώην Ζακύνθου που παραιτήθηκε και τώρα είναι επικεφαλής της επιτροπής θρησκευτικού Τουρισμού.»

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος σχολίασε επίσης με νόημα: «Όταν για χρόνια σου κάνουν τεμενάδες και μετά πέσεις σε ανυποληψία είναι ό,τι χειρότερο…» και συνέχισε λέγοντας

«Αλλά και ορισμένοι από εμάς τους Μητροπολίτες δεν έχουν που να πάνε. Ο μισθός δε φτάνει. Να παρεις άνθρωπο να σε κοιτάει επί 24ωρου βάσεως; Δε φτάνει ο μισθός. Πρέπει η Σύνοδος να φροντίσει την περίθαλψη και την περιποίηση των παραιτούμενων, των σχολαζόντων. Το είχε πει και ο Χριστόδουλος ότι θα κάνει το αναπαυτήριο των Ιεραρχών, δεν έγινε. Πρέπει να γίνει. Εγώ εδώ στη Στυλίδα στο γηροκομείο που είναι τεράστιο θα ανοίξω την αγκαλιά μου σε όποιον Μητροπολιτη θελήσει να έρθει..Οπως τώρα θα πάρω έναν Ιερομόναχο από το Άγιον Όρος. Είναι άρρωστος και μου είπε «σώστε με» και του λέω «βεβαίως ελάτε»…»