Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: «Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εξαρτημένοι από τα υλικά αγαθά, όπως οι αλκοολικοί και οι ναρκομανείς»

Loading...


«Να αναλογιστούμε πως φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα», κάλεσε τους πολίτες
στο πρώτο του κήρυγμα ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου
κ. Δαμασκηνός
στο ναό της αγίας και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης Ιμέρου.

«Δε μας έφταναν αυτά που είχαμε και θέλαμε κάτι παραπάνω και να που οδηγηθήκαμε». Αυτά σημείωσε στο κήρυγμα του, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, τοποτηρητής της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, στο ναό της αγίας και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης Ιμέρου, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις.  
Από το Σάββατο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, με πανηγυρικό εσπερινό με αρτοκλασία, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου, πρωτοσυγκέλου της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου  τελέστηκε ο όρθρος και πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

«Για να φτάσουμε σε αυτή την κρίση, για θυμηθείτε λιγάκι. Θυμηθείτε τις σπατάλες, θυμηθείτε ότι δε μας έφτανε το ένα αυτοκίνητο που είχαμε. Θέλαμε και δεύτερο και τρίτο, και αν στο γιο μας ή στην κόρη μας δεν άρεσε το αυτοκίνητο που είχε και έλεγε ότι ήθελε κάμπριο ή ένα πολυτελές το παίρναμε. Για θυμηθείτε ότι πήραμε διακοπο-δάνεια, δωρο-δάνεια, ένα σωρό δάνεια για να κάνουμε πιο άνετη τη ζωή μας. Τα φαγητά μας, και αυτά που είχαμε όταν δε τα τρώγαμε τα πετούσαμε και όμως ήρθε που όλα αυτά αποδεικνύονται  εφήμερα.

Γιατί είναι πρόσκαιρα, δεν είχαμε μέτρο στη ζωή μας, δεν είπαμε ότι «μας αρκούν αυτά και δε χρειάζομαι τα υπόλοιπα». Δεν είχαμε μέτρο σε όλη μας τη ζωή και δεν είναι μόνο τα αγαθά είναι και η συμπεριφορά». Με απλά λόγια  ο μητροπολίτης ζήτησε από τους πιστούς να κάνουν τον απολογισμό τους, να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν για την σημερινή κατάσταση της χώρας και να προχωρήσουν παρακάτω. 

Ο ίδιος στο κήρυγμα του, μίλησε για κρίση όχι οικονομική αλλά ηθική και κοινωνική, που πλήττει κάθε πτυχή της ζωής μας και αλλοιώνει τον χαρακτήρα  και τις αξίες μας. «Δε μας φτάνει το ότι ο Θεός μας χάρισε τη γυναίκα και τα παιδιά μας, αλλά ζητήσαμε και άλλες περιπέτειες, ζητήσαμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις και άλλα πράγματα. Δε μας έφταναν αυτά που είχαμε και να που οδηγηθήκαμε. Το ότι χάσαμε το μέτρο της ζωής μας. Είναι ένα ηθικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ψυχής που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να λύσουμε. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εξαρτημένοι από τα υλικά αγαθά, εξαρτημένοι είναι και οι αλκοολικοί, εξαρτημένοι είναι και οι ναρκομανείς και για να απελευθερωθούν από το πάθος κάνουν μεγάλη προσπάθεια, κάνουν μεγάλο αγώνα. Έτσι και εμείς που είμαστε εξαρτημένοι και αυτά τα πάθη δε μας αφήνουν να ακολουθήσουμε το Χριστό που είναι για όλους εμάς το κλειδί», σημείωσε ο μητροπολίτης. 

Περιοδεύοντας για πρώτη φορά στους οικισμούς της Ροδόπης, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα της λύτρωσης, αυτό που ακολουθεί κάθε καταιγίδα και ζήτησε από Έλληνες να απεξαρτηθούν από αυτά που τους βαρύνουν, να χτίσουν μία κοινωνία βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες και τις αξίες. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκμυστηρευτεί ότι αγαπά ιδιαίτερα τα χωριά μας που ερημώνουν και προσπαθεί τις περισσότερες λειτουργίες να τις πραγματοποιεί σε αυτές τις ενορίες, δίνοντας κουράγιο στους πιστούς. Και διευκρίνισε ότι ο νέος μητροπολίτης στην περιοχή μας καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τοποθετηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. 

Ο μητροπολίτης βρέθηκε στον Ίμερο μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Ιμέρου.  Ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός, βρέθηκε στο εντευκτήριο του πολιτιστικού συλλόγου  γυναικών. Ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτεται ένας μητροπολίτης το σύλλογο μας, είπε η πρόεδρος Ανθή Τερζίδου, η οποία τόνισε ότι οι γυναίκες προσπάθησαν να κάνουν ότι μπορούσαν προκειμένου να οργανώσουν μία μικρή γιορτή με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης.  «Φτιάξαμε δικά μας εδέσματα. Πιστεύω ότι προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα δείγμα αγάπης, σεβασμού στο μητροπολίτη και σε όλο τον κόσμο που ήταν εδώ».

Οι γυναίκες ευχαρίστησαν τον μητροπολίτη για την παρουσία του δωρίζοντας του, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.  Ο μητροπολίτης από την πλευρά του παρακίνησε τα μέλη του συλλόγου να διοργανώνουν ομιλίες και εκδηλώσεις.