Αμερικής Δημήτριος: Να συνεχίσουμε να είμεθα πρωταθλητές ελευθερίας

Loading...


Είμεθα ελεύθεροι να μιλούμε, να ενεργούμε, να κινούμεθα και να πιστεύουμε αλλά σε συνάρτηση με την πίστη και κοινωνία μας με τον Θεό, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την εθνική εορτή των ΗΠΑ σήμερα 4 Ιουλίου 2013 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Ημέρα Ανεξαρτησίας

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Καθώς εορτάζουμε την Ημέρα Ανεξαρτησίας και την σημασία της γι’ αυτό το έθνος, και για την Αμερικανική κληρονομιά μας και για την ποιότητα της ζωής μας, πρέπει επίσης να επικυρώσουμε και να μοιρασθούμε την αλήθεια την οποία προσφέρει η Ορθόδοξος πίστη μας σε σχέση με την ελευθερία. Στον σύγχρονο κόσμο μας, πολλοί άνθρωποι κατανοούν την ελευθερία με πολύ ατομικιστικό τρόπο. Γιά παράδειγμα, πολλοί τονίζουν την ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα σε σχέση με την έκφραση, διάθεση, πεποίθηση ή συμπεριφορά. Άλλοι μιλούν περί ελευθερίας εν σχέσει προς την αυθαίρετη χρήση της εξουσίας υπό του Κράτους. Πολλοί αντιλαμβάνονται την ελευθερία ως κατάσταση του να έχουν ή να επιδιώκουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών.

Βέβαια, αυτές οι απόψεις αποτελούν πτυχές της κλασσικής κατανοήσεως της εννοίας της ελευθερίας στα πλαίσια μιάς ελεύθερης κοινωνίας όπου η εξουσία προέρχεται από τον λαό και αποβλέπει στον λαό έτσι ώστε η ελευθερία του λαού να προστατεύεται έναντι διαφόρων περιορισμών που επιβάλλονται από την πολιτική εξουσία. Όμως, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κατανοούμε ότι η ελευθερία είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό. Γνωρίζουμε ότι η ευλογία μιάς ελεύθερης κοινωνίας έγκειται στο γεγονός ότι είμεθα ελεύθεροι να ζούμε και να βιώνουμε την ελευθερία με τον κατά το δυνατόν πληρέστερο τρόπο. Πρόκειται περί ελευθερίας η οποία δεν περιορίζεται στα ατομικά δικαιώματα και τις ευκαιρίες για επιτυχίες αλλά περί ελευθερίας να κινηθούμε πέραν του εαυτού μας προς την κατεύθυνση του τι μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

Ναί, είμεθα ελεύθεροι να μιλούμε, να ενεργούμε, να κινούμεθα και να πιστεύουμε αλλά σε συνάρτηση με την πίστη και κοινωνία μας με τον Θεό. Είμεθα ελεύθεροι να μοιρασθούμε το Ευαγγέλιο της αγάπης και της ελπίδος. Είμεθα ελεύθεροι να δίνουμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες ούτως ώστε οι συνάνθρωποί μας να βρίσκουν θεραπεία και ειρήνη. Είμεθα ελεύθεροι να ανταποκρινόμεθα στις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Είμεθα ελεύθεροι να ενεργούμε βασιζόμενοι στην πίστη μας και να προσφέρουμε μαρτυρία της δυνάμεως και της χάριτος του Θεού.

Σε αυτή την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ας γιορτάσουμε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την γιορτή της  ελευθερίας μας. Είθε να συνεχίσουμε να είμεθα πρωταθλητές ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είθε επίσης να προσφέρουμε μαρτυρία του γεγονότος ότι η αληθινή και διαρκής ελευθερία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα δικαιώματα, την ισότητα και τις ευκαιρίες τις οποίες έχουμε σε ατομικό επίπεδο. Ας επιδείξουμε ότι η εμπειρία της ελευθερίας είναι πολύ μεγαλύτερη όταν την χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία να προσφέρουμε ζωή και ελπίδα στους άλλους και τιμή και δόξα στον Θεό.

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

† ο ΑρχιεπίσκοποςΑμερικής Δημήτριος