Καμία αναφορά στο θέμα των προσφύγων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μυτιλήνης Ιάκωβου

Loading...


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητρ. Μυτιλήνης Ιάκωβος, δηλαδή ο Επίσκοπος του νησιού που πλήττεται περισσότερο και που γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για διάσωση, δεν κάνει ούτε μία νήξη στο μέγιστο θέμα του προσφυγικού…

Αναλυτικά:  

Προς
τον Ιερόν Κλήρον,
τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον ευλογημένον λαόν της Επαρχίας μας

 Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πεφιλημένα,

 Δοξάζουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, καθώς για ακόμη μια φορά μας δίνεται η δυνατότητα να εορτάζουμε το γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός. Ευγνωμονούμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Γεννηθέντα Χριστό μας, γιατί με το μυστήριο της Θείας συγκαταβάσεώςΤου μπόρεσε να δώσει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αναλογισθεί τι είχε και τι έχασε, που μπορούσε να φθάσει και δεν έφθασε, ποιός είναι τελικά ο σκοπός του και ο προορισμός του στη γη. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον Νηπιάσαντα για τη σωτηρία μας Ιησού Χριστό, γιατί μας απέδειξε με όλα όσα έκαμε για τη λύτρωσή μας ότι Εκείνος είναι ο Σωτήρας μας, Εκείνος είναι ο Λυτρωτής μας, Εκείνος είναι ο πόθος και η ελπίδα των πιστών.
 

Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη η εορτή της πίστεώς μας που έρχεται να μας μηνύσειτή σάρκωση του Θεού. Την είσοδο στην ιστορία και τον κόσμο με τρόπο εμφανή και αποκαλυπτικό του Άχρονου και Ποιητού των αιώνων Αληθινού Θεού. Τη φανέρωση του προσδοκώμενου Μεσσία της Παλαιάς Διαθήκης στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού μας ΄΄ εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας ΄΄ και ΄΄ εν ημέραις Ηρώδου του Βασιλέως ΄΄, για να μας θεραπεύσει από την αμαρτία και να μας οδηγήσει στη θέωση. Να μας υπενθυμίσει ότι πλασθήκαμε με θεικά χαρίσματα και δωρεές, τα οποία αμαυρώσαμε με την πτώση μας και ότι προορισμός μας είναι ο ουρανός. Να μας επισημάνει ότι η ζωή μας έχει σημασία , αξία και νόημα μονάχα όταν συνδέεται με το πρόσωπο Του και τη Βασιλεία Του .Να μας χαρίσει την αγάπη, τη δικαιοσύνη, τη χαρά και την ειρήνη, καθώς Εκείνος είναι η Πηγή κάθε αγαθού και φυσικά ο Άρχων της ειρήνης ( Ησ.9, 6 ).

Προσκυνούμε και πάλι τον σαρκωθέντα, άνευ σποράς Κύριον, ο Οποίος με την ένωση των δύο φύσεών Του –την ανθρώπινη και τη Θεία – στο πρόσωπό Του έφερε στον κόσμο την ειρήνη, συμφιλιώνοντας τον άνθρωπο με το Θεό, αφού ο Ίδιος ο Χριστός είναι η ειρήνη ( Εφ. 2, 14 ). Υποκλινόμαστε μποστά στον Γεννηθέντα Χριστό , που έφερε την καταλλαγή με το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, ανοίγοντας τίς πύλες του Παραδείσου για τον βαρύτατα τραυματισμένο από την αμαρτία άνθρωπο.

Η ειρήνη, λοιπόν, που ευαγγελίζεται ο Χριστός και η Εκκλησία μας δεν είναι μια ιδέα και ούτε κάποια θεωρία περί ειρήνης .Δεν είναι καν΄΄ πολιτική ή κοινωνική ειρήνη που στηρίζεται σε συμβατικά σχήματα ή σε καθεστώτα του κόσμου αυτού ΄΄,αλλά πρόσωπο ,το πρόσωπο του Χριστού μας ! Είναι , όμως, καί δωρεά του Αγίου Πνεύματος ( Γαλ. 5, 22 ) , αποτελώντας ΄΄ουσιώδες γνώρισμα της χριστιανικής ζωής ΄΄ , το οποίο αφορά τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό , τον εαυτό του και τον πλησίον.

Από τη στιγμή, όμως,που η ανθρώπινη ύπαρξη γυρίζει τα νώτα της στη αγάπη του Χριστού μας , παύει να υπάρχει το αγαθό της ειρήνης στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Αυτό δε έχει ως αποτέλεσμα να έρχονταικαί να γεννιούνται στην καρδιά μας τα φθοροποιά πάθη. Να δημιουργούνται οι διχασμοί ,οι διαιρέσεις, οι συρράξειςκαί οι πάσης φύσεως διχοστασίες και αναστατώσεις. Να σταματά νά βλέπει ο άνθρωπος τον συνάνθρωπό του ανεξαρτήτου γένους, φυλής, εθνικότητος, θρησκείας και κοινωνικής τάξεως ως εικόνα Θεού. 

Καί όλα αυτά, γιατί ΄΄ η απουσία της ειρήνης οφείλεται στην παρουσία της αμαρτίας και είναι ανάγκη τότε η αποκατάσταση της ειρήνης να πραγματοποιηθεί με την καταπολέμηση της αμαρτίας ΄΄.
Γι’ αυτό, όπως λέγει και ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης,΄΄ όλοι παντού και πάντοτε μιλούν και διακηρύσσουν για την ειρήνη, η οποία στην ουσία είναι απούσα ΄΄, παραμένοντας πάντοτε το ζητούμενο. Καί αυτό, γιατί οι σχέσεις μας με το Χριστό είναι από προβληματικές και ανύπαρκτες έως εχθρικές πολλές φορές. Χρειάζεται , λοιπόν, να καθαρίσουμε πρώτα την ψυχή μας από τις αμαρτωλές διαθέσεις και επιθυμίες και στη συνέχεια να στολίσουμε αυτήν με τις άγιες αρετές πίσω από τις οποίες κρύβεται ο ΄΄εν φάτνη ανακλιθείς ΄΄ Χριστός μας, πορευόμενοι πάντοτε σύμφωνα με το Ευαγγέλιό Του και το θέλημά Του-μάχαιρα, κατά τον λόγο του Κυρίου – εάν επιθυμούμε να ειρηνεύσουμε. Πρωτίστως δε μέσα μας !΄΄ Απόκτησε την εσωτερική ειρήνη και χιλιάδες γύρω σου, θα βρούν σωτηρία ΄΄ έλεγε ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ.

Αγαπητοί μου αδελφοί,
 

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε δυσχείμερους χρόνους από κάθε πλευρά. Ζώντας σ’ έναν κόσμο ταραχώδη, ο οποίος σπαράσσεται από τόσα πολλά προβλήματα στα οποία προστίθεται τώρα και ο φόβος από τα χτυπήματα της τρομοκρατίας, η οποία πλανάται σχεδόν σε κάθε τόπο, ας είναι παρηγοριά, ελπίδα και φως μας ΄΄ ο Θεός της ειρήνης ΄΄ ( Ρωμ. 16, 20 , Φιλ. 4, 9 και Εφ. 13, 20 ) , λέγοντας και εμείς μαζί μέ τις αγγελικές δυνάμεις ΄΄ Δόξα εν υψίστοις Θεω και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία ΄΄ ( Λουκ. 2, 14 ).

Διάπυρος προς τον Ενανθρωπήσαντα Θεόν
ευχέτης όλων σας
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ετικέτες