Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Loading...


Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμοτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Αυτή την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ευγνωμονούμε και δοξάζουμε τον Θεό για την ελευθερία την οποία απολαμβάνουμε ως άνθρωποι πλασμένοι κατ’ εικόνα Του και ως πολίτες ενός έθνους το οποίο εκτιμά, προστατεύει και προωθεί την ελευθερία ως σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής, της ευημερίας και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γνωρίζουμε και προσμαρτυρούμε ότι ο Θεός είναι η πηγή της ελευθερίας μας διότι Εκείνος είναι ο απολύτως Ελεύθερος και Δημιουργός της αληθινής ελευθερίας.

Εν όψει αυτής της βασικής αλήθειας, κατανοούμε την σπουδαιότητα της ασύγκριτης θρησκευτικής ελευθερίας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την υποστήριξή μας για θρησκευτική ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η θρησκευτική ελευθερία αντανακλά το θεμελιώδες ανθρώπινο χαρακτηριστικό της ελευθερίας και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την λατρεία του Θεού.

Η έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία ως δώρο Θεού συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι έχουμε πλασθεί ως άνθρωποι δύο σχέσεων, σχέσεως με τον Θεό και σχέσεως μεταξύ μας.

Είμεθα κοινωνικά πλάσματα και έχουμε πλασθεί από τον Θεό για να εκφράζουμε κοινωνικά την πίστη μας μέσα από την λατρεία. Ως κοινότητες πίστεως, συναθροιζόμεθα ελεύθερα χωρίς φόβο για ανίποινα ή διωγμό.

Ζούμε και διακονούμε μαζί, προσκαλώντας και άλλους να ακούσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Ελεύθερα ακολουθούμε τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεώς μας, χαιρόμαστε την αλήθεια χωρίς απαγορεύσεις ή περιορισμούς έτσι ώστε οι συνάνθρωποί μας να μπορούν να λάβουν τις ευλογίες της χάριτος και της περίσσειας ζωής εν Χριστώ.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι η ελευθερία, και ειδικά η θρησκευτική ελευθερία στηρίζεται στην αλήθεια και είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη και κοινωνική υπόστασή μας διότι ο Θεός μας έπλασε για να είμεθα ελεύθεροι.

Είμεθα ελεύθεροι να πιστεύσουμε σε Αυτόν ή να απορρίψουμε την πίστη Του. Είμεθα ελεύθεροι να αποδεχθούμε και να ζήσουμε την αποκαλυφθείσα αλήθειά Του ή να την αρνηθούμε.

Η θρησκευτική ελευθερία προσφέρει τον χώρο για αναζήτηση, ερωτήματα και συζήτηση. Μας δίδεται η δυνατότητα να αναζητήσουμε την αλήθεια χωρίς εξαναγκασμό.

Δεν απειλούμεθα με βία, δεν μας βαρύνει απειλή και πόνος βασανιστηρίων. Δεν είμεθα δέσμιοι αδιάλλακτων νόμων οι οποίοι κάνουν διακρίσεις.

Είμεθα αληθινά ελεύθεροι, όπως ήθελε ο Θεός, να ρωτούμε, να αναζητούμε, να ανακαλύπτουμε και να επιλέγουμε.

Την ημέρα αυτή, εμείς και πολλοί άλλοι σε ολόκληρο το έθνος εορτάζουμε την ελευθερία και τιμούμε εκείνους οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για να την προστατεύσουν.

Οδηγούμενοι από την πίστη μας στην κατανόηση της θεμελιώδους σπουδαιότητος της ελευθερίας, ανακηρύσσουμε την θρησκευτική ελευθερία ως ζωτική αξία. Προσφέρουμε μαρτυρία των ευλογιών αυτής της ελευθερίας.

Συνεχίζουμε τις ακούραστες προσπάθειές μας εν ονόματι του προσφιλούς μας Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίτευξη θρησκευτικής ελευθερίας.

Καί αναγνωρίζουμε ότι αυτή η ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο επί της γης.

Είθε να απολαμβάνουμε την ελευθερία υπεύθυνα και να δυναμώνουμε την μαρτυρία μας για την πηγή της ελευθερίας, τον Θεό, προσφέροντας σε όλους την αλήθεια του Ευαγγελίου και την αγάπη του Χριστού. 

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος