Μητρ. Γόρτυνος για τμήμα Ισλαμικών Σπουδών: Ψηλά τα λάβαρά σας, ψηλά!

Loading...


«Tο καλό είναι ότι τα πράγματα οδηγούν στο να κάνει η Εκκλησία μας δική της Θεολογική Σχολή και θα θυμηθούμε τότε από την Σχολή αυτή τα λαμπρά χρόνια των φημισμένων Κατηχητικών Σχολών Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, απ’ όπου βγήκαν μεγάλοι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας» αναφέρει ο Μητρ. Γόρτυνος σχολιάζοντας ο τμήμα Ισλάμικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ στον χαιρετισμό του για την Ημερίδα «Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι». Αναλυτικά:

Καλοί και εκλεκτοί φοιτητές
της σεβασμίας και ενδόξου Θεολογικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

            Από την Δημητσάνα, την γενέτειρα του Πατριάρχου του Γένους μας, Γρηγορίου του Ε΄, που απαγχονίστηκε για την πίστη και την πατρίδα, σας απευθύνω, αγαπητοί μου, θερμό και εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό. Παρακολουθώ και εγώ, με όλο το πλήθος των ευσεβών, τον ωραίο αγώνα σας και χαίρω, γιατί τον κρατάτε ψηλά και τον διεξάγετε εκκλησιολογικά, κάτω από την σκέπη της Μάνας Εκκλησίας. Αρχηγός σας είναι ο φημισμένος ως αγωνιστής Ιεράρχης της Εκκλησίας μας,Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, που γνωρίζει από την πολύτιμη πείρα του τους τρόπους και την μέθοδο για την επιτυχία των ιερών αγώνων.

Μία Θεολογική Σχολή, κύριοι φοιτητές, είναι παράδεισος, είναι κήπος της Εδέμ, στόνοποίο πνέει το άρωματής παναρέτου θεολογίας. Αλλά, όπως διαβάζουμε στην Βίβλο, στον παράδεισο παλαιά εισχώρησε φίδι και παραπλάνησε την Εύα, γι’ αυτό και ο Θεός έβαλε φύλακας αγγέλους, τα Χερουβίμ, για να τον φρουρούν·έτσι και σείς, κύριοι φοιτητές, με τον αγώνα σας, στο να μην εισέλθει στην Θεολογική σας Σχολή η ξένη προς αυτήν ισλαμική διδασκαλία, γίνεστε οι φύλακες άγγελοι του παραδείσου σας και μας συγκινείτε με τον ιερό σας αυτόν αγώνα. Έχετε αγαπήσει ως νύμφη σας την θεολογία, και καλότυχοι σείς, γιατί γίνατε εραστές τοιαύτης ωραίας νύμφης, ωραίας και στην όψη και στο φρόνημα. Μεγάλη σας η τιμή και λαμπρή σας η δόξα, αγαπητοί μου, γιατί σπουδάζετε την ιερή επιστήμη. Αλλά θα χάσει η θεολογία σας την ωραία της όψη και θα αλλοιωθεί στο φρόνημά της, άνσυνδιδάσκεταιμέτήνισλαμική διδασκαλία.

Τόένα – η θεολογία μας – είναι φως· το άλλο – ο ισλαμισμός – είναι σκότος. Αλλά τις«κοινωνία φωτός προς σκότος;». Θα γίνει «αλλοτρία» η θαυμαστή μέχρι τώρα αδελφή Θεολογική Σχολή, αν εισχωρήσει σ’ αύτήν και διδασκαλία του Ισλαμισμού. Και τότε «πως άσωμεν την ωδήν Κυρίου επί γης αλλοτρίας;». Τότε, όταν στις Θεολογικές μας Σχολές υπάρχει συνδιδασκαλία Ευαγγελίου και Κορανίου, που θα κατευθύνουμε τους νέους και τις νέες μας για καθαρή θεολογική σπουδή; Αλλά κάτι καλό θα βγεί, κύριοι φοιτητές, από το κακό αυτό που μηχανεύονται. Και το καλό είναι ότι τα πράγματα οδηγούν στο να κάνει η Εκκλησία μας δική της Θεολογική Σχολή και θα θυμηθούμε τότε από την Σχολή αυτή τα λαμπρά χρόνια των φημισμένων Κατηχητικών Σχολών Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, απ’ όπου βγήκαν μεγάλοι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.

Ω γενναία τέκνα της Εκκλησίας μας, αγωνιστές φοιτητές της θεολογίας μας! Κρατάτε ψηλά τον αγώνα σας. Ψηλά τα λάβαρά σας, ψηλά! Αφού στην προσλαλιά μου αυτή σας είπα «αγγέλους», φωνάξτε και κράξτε, γιατί τα τάγματα των αγγέλων είναι«βοώντα και κράζοντα». Άλλο τίποτε δεν μας έμεινε, καλοί μου φίλοι, από τόνά φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε. Και να κλαίμε και να προσευχόμαστε το κυριώτερο.

Εύχομαι την επιτυχία στον ιερό σας αγώνα. Διαβιβάστε, παρακαλώ, τα βαθύτατα προσκυνήματά μου στον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη σας, τον Οποίο ευλαβούμαι και πολύ σέβομαι και θαυμάζω για τους λαμπρούς και επιτυχείς αγώνες Του υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Όλα θα λυθούν με το Κοντάρι του Αγίου Δημητρίου. Χαίρετε εν Κυρίω, χαίρετε!
Με αγάπηΧριστού,
+ Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας.Ετικέτες