Επικήδεια Ομιλία του Κυθήρων Σεραφείμ, κατά την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ποιμενάρχου Κυρίλλου

Loading...


Γεμάτος συγκινητικά λόγια ήταν η επικήδεια ομιλία του Μητροπολίτη Κυθήρων κ.Σεραφείμ, κατά την Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κυρίλλου.

Συγκεκριμένα, είπε:

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατε άγιε Θεσσαλιώτιδος,
Άγιοι Ιεράρχες, Άγιοι Πατέρες και Αδελφοί,

Δεν πενθεί σήμερα μόνο η Τοπική Εκκλησία Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, αλλά και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, με την αιφνίδια κατ’ άνθρωπον εκδημία προς Κύριον του από Κυθήρων Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου. Τού σεμνού, καλοκάγαθου, πράου, μειλίχιου, φιλανθρώπου και ελεήμονος, προσηνούς και καταδεκτικού αυτού Επισκόπου της Εκκλησίας μας.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όταν προς 17ετίας τον υποδέχονταν ως Ποιμενάρχη τους «μετά βαΐων και κλάδων», ενώ φλέγονταν κυριολεκτικά από φοβερά σκάνδαλα αναξίων ρασοφόρων, εζούσε μια νέα πνευματική ανατολή και ανέμεναν μια καινούργια αναγεννητική περίοδο για την Τοπική τους Εκκλησία, την οποία και απόλαυσαν κατά την επτάχρονη Αρχιερατική του Ποιμαντορία. Εμπιστεύθηκαν τον νέο τους τότε Ποιμενάρχη και έζησαν «ήρεμον και ησύχιον βίον εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι».

Το πνευματικό, ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Κυρίλλου υπήρξε σπουδαίο και σημαντικό. Στις χαρές και τις λύπες, στις ευχάριστες και δυσάρεστες ώρες, σε επιτυχίες και αποτυχίες, στον πόνο και την δυστυχία, στη φτώχεια και την μοναξιά, έδινε πάντοτε το παρόν ο καλός Ποιμενάρχης και Πατέρας.

Ήταν ακόμη κοντά στα παιδιά και τους νέους, τους εργαζόμενους και τους οικογενειάρχες, τους ηλικιωμένους και τους γέροντες. «Τοίς πάσι εγίνετο τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώση» (Α’ Κορ.9, 22).

Γι’ αυτό και επόνεσε πάρα πολύ ο φιλόχριστος αυτός λαός, όταν εκλήθη ο αοίδιμος Ιεράρχης να ποιμάνη την κατά Θεσσαλιώτιδα Αγία του Χριστού Εκκλησία.

Κομίζω τον βαθύτατο σεβασμό και την αγάπη του Ιερού Κλήρου και του Χριστωνύμου Λαού των Κυθήρων και των Αντικυθήρων και καταθέτω τα ιερά αυτά αισθήματα προ του σεπτού σκηνώματος του αποιχομένου Επισκόπου και πατρός ημών Κυρίλλου Αρχιερέως.

«Αυτού μιμησώμεθα», Άγιοι Πατέρες και Αδελφοί, «το πράον και άκακον, το απλούν, το φιλάνθρωπον, το περί πάντας σοφόν». Αμήν.Ετικέτες