Ο Νέος, ο γάμος και ο μοναχισμός

Loading...


Του Φώτη Οικονόμου-Μεταπτυχιακός φοιτητής ΤΕΙ Πειραιά
Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας όσοι νέοι δεν θα ακολουθήσουν τον μοναχισμό , για να περάσουν το κακό ρεύμα του κόσμο ,όπως λέει και ο π. Παίσιος πρέπει να παντρευτούν. Τι να πεί κανείς για τον υπέροχο ζυγό που ονομάζεται γάμος. Όσα και να ειπωθούν ποτέ δεν θα καταφέρουμε να αναλύσουμε σε βάθος. Αλλά πώς θα απολαύσουμε την έγγαμη ζωή, δηλαδή με ποιον τρόπο να ετοιμαστώ καλύτερα. Είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς κατά καιρούς , οι οποίοι κάποιες φορές ήταν κατά πολύ και εξαιρετικά  ηθικοί.

Αρχικά όπως λέει η παράδοση και οι κανόνες ,οφείλει ένας νέος να παραμείνει αγνός προ γάμου. Αυτό προϋποθέτει  αποχή από οποιαδήποτε πορνική πράξη, όπως βρώμικες ταινίες, πονηρά βλέματα και φαντασιώσεις.

Για ένα έφηβο αυτό ,δηλαδή αποχή από σχέση ακούγεται σαν ένα  τεράστιο φορτίο. Δεν είναι όμως έτσι. Και αυτό επειδή πολλοί νέοι πρώτου καλά καλά ωριμάσουν και κερδισουν στον μέγιστο βαθμό τα χαρίσματά τους προτρέχουν αποτέλεσμα να πληγώνονται. Το βλέπουν ίσως σαν καταφυγή και είναι κατά κάποιο τρόπο η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά την κατανόηση,την αγάπη και την στήριξη. Βέβαια τι να πεί κανείς για την φοιτητική ζωή.

Σε αυτό το στάδιο τσακίζονται οι καημένες οι ψυχούλες και θυσιάζουν την ψυχική τους πρόοδο ,στον βωμό του θέλω να ζήσω γιατί μετά δεν θα μπορώ. Πόσο μα πόσο λάθος κάνουν . Δέν είναι έτσι η αγάπη του θεού. Δεν έχει καμία σχέση με ιδεοψυχαναγκαστικές απόψεις που διακατέχονται από υπέρμετρη αυστηρότητα. Δεν πρέπει κανείς να υποφέρει του θανατά για να καταλάβει την αξία της ζωής, η οποία είναι ο θεός.

Εάν κανείς αποφασίσει να ακολουθήσει τον ορθό τρόπο προετοιμασίας για τον γάμο πρέπει να είναι έτοιμος για κύματα θλίψεων. Ξέρετε η εγκράτεια δεν είναι εύκολο πράγμα και εαν κάποιος δεν έχει διακριτικό πνευματικό οδηγό ,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από υπέρμαχος του χριστού να γίνει άθεος. Και αυτό επειδή κανείς δεν απαγορεύει τον έρωτα πριν  τον γάμο. Απλά συμβουλεύουν. Και όπως έλεγε ο π Παίσιος δεν είναι όλες οι βιταμίνες για όλους. Δηλαδή ,είπε σε κάποιον ο π Πορφύριος τα ψυχολογικά είναι δαιμόνια ,και από εκεί όλοι κάνουν τους γιατρούς και βγάζουν τους πιεσμένους δαιμονισμένους. Επίσης ,επειδή είπε ο π Παίσιος σε κάποιον να είναι αγνός πριν τον γάμο και κατά την διάρκεια του αρραβώνα, κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και το υποστηρίζουν με πάθος για όλους.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι στο γεγονός ότι. Όταν κάποιος διατηρηθεί υγιής- αγνός θα απολαμβάνει την δύναμη του θεού στις δύσκολες ώρες της προετοιμασίας προ γάμου. Επίσης, όσο κανείς στην ηλικία 20 με 30 παλεύει να φτιάξει τον εαυτό του ,με σκοπό να αποτελέσει πρότυπο για τα παιδιά του αποκτά εμπειρία. Αποκτά σοφία και υπομονή και σε συνδυασμό με όλο το καμίνι ,τον επισκιάζει η θεία χάρη και κάνει απίστευτη πρόοδο.

Και τέλος όταν πιά είναι ώριμος και εφόσον πραγματικά καταλάβει τι θέλει από τον εαυτό του θα καταλάβει και τι σύντροφο επιθυμεί. Επειδή, πώς εαν εσύ είσαι ζαλισμένος θα οδηγήσεις ? Αυτό δέν γίνεται. Και τέλος , όταν κανείς είναι πλέον έτοιμος και εφόσον το επιθυμεί ,μπορεί να κάνει έρωτα πριν τον γάμο ή όχι.Και όταν λέμε έρωτα εννούμε ένωση,πράξη αγάπης και όχι αυτό που προβάλεται στην τηλεόραση.

Κατα συνέπεια για να καταλάβουμε την αγάπη του θεού, πρέπει να τον αφήσουμε να έρθει στην ταπεινωμένη και όχι με κόμπλεξ  κατωτερότητας καρδιά μας ,να μας ευλογήσει στις επιλογές μας.

Σας ζητώ συγνώμη που κάποιους τους σκανδάλισα. Να βοηθήσω ήθελα. Όπως προσεύχεσθε για την οικογένεια μου, την εν ζωή και για τον μπαμπά μου τον Δημήτρη που με στηρίζει από εκεί ψηλά στον ουρανό.Ετικέτες

tilegrafima.gr