Εκκλησία και Πολιτεία: Ο διάλογος συνεχίζεται- Τι ετοιμάζεται

Από τη στιγμή που το παιχνίδι “άνοιξε” τα πάντα μπορούν να γίνουν. Η συμφωνία ή το πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας άναψε την σπίθα για μια σειρά διεργασιών που εδώ και τρεις εβδομάδες είναι συνεχείς. Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην καθώς αλλιώς τα υπολόγιζε το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να υπήρξε συμφωνία κατά το πρώτο στάδιο, αλλά μάλλον δεν υπολόγιζαν στις αντιδράσεις που ξεκίνησαν είτε από πολύ ψηλά, όπως το Φανάρι κι έφτανε μέχρι τον Ιερείς και τους πιστούς.

Ετσι, αναγκάζεται η κυβέρνηση να πάει σε διάλογο και συζήτηση με όλες τις πλευρές, που μάλλον δεν το ήθελε, παρότι πετά από εδώ κι από εκεί πως αυτή είναι που τελικά καταθέτει τα νομοσχέδια.

Αλλά αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα ο Κώστας Γαβρόγλου δε θα έβλεπε απόγευμα Κυριακής εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, ούτε θα πήγαινε την Τρίτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ακούσει τα παράπονα και τους προβληματισμούς του Πατριάρχη και των Συνοδικών Ιεραρχών.

Παράλληλα, η Εκκλησία της Κρήτης που θεωρεί δικαίως πως είναι θιγμένη, έκανε πολλές συναντήσεις επί τριημέρω στη Αθήνα και έφυγε ικανοποιημένη.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, από την πλευρά του, είναι πάντοτε έτοιμος για δυναμική αντίδραση, αλλά και να φτάσει στο Φανάρι για να μιλήσει με τον Οικ.Πατριάρχη.

Η επιτροπή της Βουλής θα αξιολογήσει τα πορίσματα που θα βγουν, αφού γίνει διάλογος για όλα τα θέματα. Διότι δεν είναι μόνο το μισθολογικό των Ιερέων, όπως επιχειρούν κυβερνητικοί κύκλοι να περάσουν, αλλά και το άρθρο 3, που όντως θέλουν να ανατρέψουν.