Τυνησία: Οργάνωση θα ελέγχει το περιεχόμενο των κηρυγμάτων στα τεμένη

Loading...


Μία οργάνωση, η οποία συστήθηκε πρόσφατα στην Τυνησία, ανέλαβε την ευθύνη να ελέγχει το περιεχόμενο των κηρυγμάτων στα τεμένη της χώρας, προκειμένου να εντοπίζονται η παρακίνηση των πιστών στη βία, ανακοίνωσαν οι ιδρυτές του.

Η οργάνωση, που έχει ονομασθεί «Επαγρύπνηση», θα έχει ως αποστολή της «την προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των κατακτήσεων του εκσυγχρονισμού, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατική μετάβαση» μετά την κοινωνική επανάσταση.

Σκοπός της είναι η εμπέδωση της ισότητας, ενάντια σε κάθε «διάκριση που βασίζεται στο φύλο, τα θρησκευτικά πιστεύω, την ηλικία, ή την τοπική, ή κοινωνική, καταγωγή», υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο. Εξόν από τα κηρύγματα, η Επαγρύπνηση θα ελέγχει και όλες τις πολιτικές ομιλίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου «να εντοπίζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, την προτροπή σε βιαιότητες, τις παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, γνώμης και Τύπου καθώς και τις παραβιάσεις των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

Καρπός της πρωτοβουλίας της γνωστής μαχόμενης δημοσιογράφου Ναζίχα Ρίμπα, που έγινε γνωστή για την αντίθεσή της στον έκπτωτο πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, η Εγρήγορση απαριθμεί στα μέλη της Ισλαμολόγους και μαχητές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Κάμελ Τζεντούμπι, πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής για τη διεξαγωγή των εκλογών, που διοργάνωσε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την επανάσταση τον Οκτώβριο του 2011.

Στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στους κόλπους της αντιπολίτευσης, έχουν πολλαπλασιασθεί οι φωνές που καταγγέλλουν τη χρήση των τεμενών για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τους ισλαμιστές.tilegrafima.gr