Ο Πατριάρχης Αντιοχείας καλεί τους χριστιανούς πιστούς να παραμείνουν στη Συρία

Loading...


Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Συρίας, πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Γιουχάνα Γιαζίγκι κάλεσε χθες από τη Δαμασκό όλους τους χριστιανούς να παραμείνουν στη σπαρασσόμενη επί 21 μήνες από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο έπειτα από τον θάνατο του προκατόχου του Ιγνάτιου Δ’ Χαζίμ, ο προκαθήμενος κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν τέλος στη σύρραξη και να ξεκινήσουν διάλογο. «Εμείς οι χριστιανοί βρισκόμαστε και θα παραμείνουμε στη Συρία. Πιστεύουμε πως ο Χριστός βρίσκεται πάντοτε παρών στην περιοχή τούτη, γενέθλιο τόπο του Χριστιανισμού», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην εμφύλια σύρραξη, ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «αυτό που μας συμβαίνει, συμβαίνει επίσης και στους άλλους. Βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με οποιονδήποτε άλλον, είτε μουσουλμάνο, είτε χριστιανό, ο ένας στο πλευρό του άλλου, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».
Σε βίντεό τους, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι αντικαθεστωτικοί απείλησαν πως θα επιτεθούν σε δύο χριστιανικά χωριά, εάν οι κάτοικοί τους δεν διώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί.
Ο Πατριάρχης κάλεσε επίσης του αντιμαχομένους να απαρνηθούν τη βία «σε όλες τις μορφές της» και να δρομολογήσουν έναν διάλογο «προς το συμφέρον όλων μας, για τη χώρα, για την ειρήνη στη Συρία και σε όλη την περιοχή».
«Ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή του άλλου», εκτιμά ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης. Η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αντιόχειας, που εδρεύει πλέον στη Δαμασκό, είναι μια από τις 14 Αυτοκέφαλες εκκλησίες του ορθοδόξου δόγματος. Με ένα ποίμνιο 1,8 εκατ. πιστών, η συριακή ορθόδοξη κοινότητα έχει παραμείνει στο περιθώριο της εμφύλιας σύρραξης.
ΓΒΔ
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟCI) κατήγγειλε χθες τις απειλές που έχουν εκτοξεύσει ισλαμιστές μαχητές ενάντια σε χριστιανικές κοινότητες στη Συρία, απευχόμενος συνάμα την μετεξέλιξη της πολιτικής σύρραξης σε θρησκευτικό πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΟCI εκτιμά πως τέτοιου είδους απειλές «αντιβαίνουν στις αρχές του Ισλάμ, που διακηρύσσουν την ανεκτικότητα, την αδελφοσύνη και την ειρήνη».
Ο πανισλαμικός Οργανισμός, που στις τάξεις του απαριθμεί 57 μέλη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «διολίσθησης σε μία δογματική σύρραξη» στη Συρία.
Σε βίντεό τους, που αναρτήθηκε χθες στο διαδίκτυο, οι αντάρτες κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποιούν τους κατοίκους της Μχάρντα και ντ’ αλ Σκιλμπίγια (δύο χριστιανικών κοινοτήτων στο κέντρο της Συρίας) πως θα τους επιτεθούν προκειμένου να απομακρύνουν μονάδες των κυβερνητικών δυνάμεων που σταθμεύουν εκεί.