ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι οι ειδικοί περίμεναν 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022, κάτι το οποίο δεν έγινε, με συνέπεια πλέον η πίεση να αυξάνεται
Αναφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εστιάζοντας παράλληλα στο μέλλον της Αγίας Σοφίας, στον απόηχο των προβλημάτων που ήρθαν στο φως σχετικά με τη στατικότητά της.
Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, το 2022 οι ειδικοί ανέμεναν έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ στην περιοχή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με συνέπεια πλέον η πίεση να αυξάνεται, όπως και ο κίνδυνος για την ιστορική Αγία Σοφία. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η εμβληματική εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι πλέον 1.500 ετών, κάνοντας σαφές ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και, βεβαίως, τη φθορά του χρόνου.
«Ετσι, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία, είτε από την οροφή είτε σε άλλες θέσεις, καταπίπτουν» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο, συνθήκες οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, την εναλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο. Αυτά είναι στοιχεία που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και, έτσι, είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση».
Ωστόσο, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε πως το στοιχείο εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός. «Τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Οπως όλοι ξέρουμε, στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης» επεσήμανε και συνέχισε:
«Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Ομως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάει ο καιρός οι τάσεις συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο σεισμό». Υποστήριξε, δε, πως στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού θα αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία. «Αυτό υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και, κυρίως, εκείνων που κρίνονται πιο επικίνδυνα» δήλωσε.
Σημείωσε παράλληλα πως το πρόβλημα ενισχύθηκε από τη στιγμή που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας. «Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης» κατέληξε, κάνοντας σαφές πως αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί πόρους.
dimokratia.gr